Pedodontist olarak da bilinen çocuk diş doktoru bebeklerin, çocukların, gençlerin ve özel sağlık bakım ihtiyaçları olan kişilerin ağız sağlığı bakımı konusunda eğitim almış uzman bir diş hekimidir.
Pedodontistler, diş hekimliği fakültesinden sonra çocuk psikolojisi, büyüme ve gelişme ile genç hastaların özel diş bakımı ihtiyaçları konusunda eğitim alırlar. Bu ek eğitim, sıcak ve rahatlatıcı bir atmosferde kapsamlı, yaşa özel diş bakımı konusunda hizmet vermelerini sağlar.
Çocuğunuzun sağlıklı gülümsemesi için düzenli diş muayeneleri ve tedaviler son derece önemlidir. Uzman pedodontistlerimizle iletişime geçin, çocuğunuzun diş sağlığını koruyun!
Pedodonti, çocukların ilk dişlerinden ergenlik yıllarına kadar diş bakımında uzmanlarmış çocuk diş doktorları alanıdır. Önleyici (temizlik, florür tedavileri, sealantlar) restoratif (dolgular, kronlar, pulpa tedavisi) ve hasarlı dişler için acil tedavi dahil olmak üzere çok çeşitli alanları vardır.
Çocuk diş hekimi, çocuklara ve ebeveynlere iyi ağız hijyeni, beslenme ve emzik kullanımı ya da parmak emme gibi alışkanlıkların nasıl geliştirileceğini öğretmekle yükümlüdür.
Pediatrik diş hekimleri, davranış sorunları, diş hekimi ziyareti korkusu ve fiziksel, duygusal veya zihinsel engelleri olan çocukların özel ihtiyaçları ile ilgilenmeye hazırdır. Yapıcı ve teşvik edici bir diş hekimi ziyareti yoluyla, yaşam boyu ağız sağlığı için zemin hazırlarlar.
Çocuk diş doktoru olarak da bilinen pedodontistler, bebeklere, çocuklara, gençlere ve özel ihtiyaçları olanlara kapsamlı diş bakımı için eğitim almışlardır. Pedodontistler tarafından sunulan başlıca hizmetler arasında düzenli diş muayenesi, temizlik, florür uygulaması ve çürükleri önlemek için diş dolgu macunları aracılığıyla önleyici bakım yer almaktadır.
Çocuklara ve ebeveynlere ağız sağlığı hakkında bilgi verir, sağlıklı diş ve diş etlerini korumak için nasıl düzgün fırçalanacağını, diş ipi kullanılacağını ve yemek yenileceğini öğretirler. Erken yaşta yapılan ortodontik değerlendirmeler de tedavi gerektirebilecek çapraşıklık, ısırma sorunları veya yanlış hizalanmış çenelerin tespit edilmesine yardımcı olabilecek değerli bir hizmettir.
Önlemeye ek olarak pedodontistler, diş çürümelerini veya oyuklarını durdurmak için dolgular, kronlar ve pulpa tedavisi (bebek kök kanalları) gibi restoratif tedaviler de uygularlar.
Yontulmuş, kırılmış veya devrilmiş dişler de dahil olmak üzere diş travmalarının tedavisinde yeteneklidirler. Gerektiğinde acil bakım sağlarlar. Endişeli veya özel ihtiyaçları olan çocuklar için, deneyimi keyifli hale getirmek için davranış yönetimi teknikleri, sedasyon diş hekimliği veya genel anestezi kullanırlar.
Süt dişlerinin erken kaybından kaynaklanan boşlukları korumak için yer tutucular kullanırlar. Gelecekte hizalama sorunlarına yol açmazlar. Çocuk diş doktoru, çocuklara uygun bir ortamda bir dizi özel bakım yaparak, ömür boyu sağlıklı ağız alışkanlıklarının kazandırılmasında, sağlıklı diş rutinlerinin küçük yaşlarda oluşturulmasında önemli katkıları vardır.
Çocukların diş çürümelerini önlemek, onların iyi ve sağlıklı olmaları için hayati önem taşır. Erken yaşta bir ağız sağlığı rutini geliştirmek, çocuğunuzun dişlerini korumanın en etkili yollarından biridir.
Dişlerini günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır. Üç yaş ve üzeri çocuklar için sadece bezelye büyüklüğünde bir miktar diş macunu kullanın. Diş ipi kullanımı da dişler birbirine temas eder etmez başlatılabilir.
Dişler arasındaki yiyecek ve plak parçacıklarını yerinden oynatacaktır. Çürüklere neden olan bakterilere enerji veren şekerlemeler, meyve suları ve gazlı içecekler gibi şekerli yiyecek ve içeceklere hayır denilmelidir. Bunun yerine meyve, sebze ve su tüketimi sağlayın.
Çocuk diş çürümesini önlemenin bir diğer önemli adımı da düzenli diş hekimi ziyaretleridir. Çocuğunuz için ilk diş hekimi ziyaretini ilk doğum gününde veya ilk dişi çıktığında planlayın.
Çocuk diş doktorları erken çürümeyi tespit edebilir, dişleri profesyonel olarak temizleyebilir. Diş minesini güçlendirmek için diş dolguları veya florür tedavileri sağlayabilir.
Çocuğunuzu ağız hijyeninin önemi konusunda eğitmek ve kendinizin iyi bir rol model olması da önemli bir fark yaratabilir. İyi alışkanlıklar aşılayarak ve aktif zihniyeti koruyarak, çocuğunuzun hayatının geri kalanında sağlıklı, çürüksüz dişlere sahip olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocuklar için en iyi diş macunu ve diş fırçasını seçmek, onların ağız sağlığını korumak ve diş fırçalamayı keyifli bir deneyime dönüştürmek açısından önemlidir. Diş macunu seçerken florür içerdiğinden emin olun çünkü florür diş minesini güçlendirir ve çürüklere karşı korur.
Üç yaşın altındaki küçük çocuklar için pirinç büyüklüğünde bir miktar diş macunu kullanın, ancak üç ila altı yaş arasındaki çocuklar için bezelye büyüklüğünde bir miktar kullanın.
Çocuk dostu aromalara ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDHB) onaylı, etkinlik ve güvenlik sağlayan diş macunlarını arayın. Çocukların dişleri için çok sert olduklarından aşındırıcı veya beyazlatıcı diş macunu kullanmaktan kaçının. Çocuğunuzun sevdiği bir aromayı seçmesini sağlayarak diş fırçalamanın daha keyifli olmasını ve düzenli olmasını teşvik edin.
Diş fırçaları için, çocuklar için özel olarak tasarlanmış, yumuşak kıllara ve ağızlarına kolayca sığabilecek küçük bir başlığa sahip olanları seçin. Manuel ve elektrikli diş fırçalarının her ikisi de kullanılabilir.
Zamanlayıcı veya müzik özelliği olan elektrikli bir diş fırçası, çocuklar için fırçalamayı daha eğlenceli hale getirebilir. Diş fırçasını üç ila dört ay sonra veya kılları yıpranmışsa daha erken değiştirin.
Sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmeye devam etmek için, çocuğunuzdan en sevdiği renk veya karakteri içeren bir diş fırçası seçmesini isteyin. Çocuğunuza özel doğru diş macunu ve fırça seçimlerini yaparak, çocuğunuzun sizi ömür boyu sağlıklı gülümsemelerle ödüllendirecek güçlü bir ağız bakımı rutini oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz.
Diş telleri genellikle çenelerin ve dişlerin hala gelişmekte olduğu ve doğru hizalamaya kolayca yönlendirilebildiği 9 ila 14 yaşları arasında önerilir. Yine de yaş, hastanın diş ihtiyaçlarına bağlıdır.
Türk Diş Hekimleri Birliği'ne göre, bazıları 7 yaşından itibaren ortodontik muayene gerektirebilir. Bu ilk değerlendirme, ortodontistlerin çapraşıklık, ısırma endişeleri veya yanlış hizalanmış çeneler gibi potansiyel sorunları tanımlamasına ve tedaviye ne zaman başlanacağını belirlemesine olanak tanır.
Ağız sağlığını, işlevini veya görünümünü etkileyen önemli ortodontik sorunların olduğu durumlarda diş teli gereklidir. Diş tellerinin en sık nedenleri çarpık veya çapraşık dişler, üst ısırıklar, alt ısırıklar, çapraz ısırıklar, dişler arasındaki boşluklar ve yanlış hizalanmış çenelerdir.
Ortodontik sorunlar çiğneme, konuşma veya ağız hijyeninde zorluklara yol açarak diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini artırabilir. Bazen, güzellik sorunlarını gidermek ve güveni artırmak için diş telleri de gereklidir.
Ortodontik tedavi son derece bireyseldir, bu nedenle çocuğunuzun diş teline ihtiyaç duyup duymayacağını ve ne zaman ihtiyaç duyacağını belirlemek için bir ortodontistten randevu alınması gerekir. Erken müdahale, tedaviyi daha kısa veya daha kolay hale getirebilir. Sağlıklı, güzel bir gülümsemeye ulaşmak daha kolaydır.
Çocuklarda diş hekimi korkusunun üstesinden gelmek sabır, anlayış ve işleri eğlenceli hale getirmede aktif bir çaba gerektirir. Diş hekimi ziyareti fikrini erken yaşta, tercihen bir yaşına geldiğinde veya ilk dişini çıkardığında tanıtarak başlayın.
Diş hekimi ziyaretinde neler yapıldığını eğlenceli ve tehditkar olmayan bir şekilde anlatmak için çocuğun yaşına uygun kitaplardan, videolardan veya rol yapma oyunlarından yararlanın.
Çocuklarla ilgilenen bir pediatrik diş hekimi seçin çünkü onları nasıl rahat ve konforlu hale getireceklerini bilirler. Çocuğunuza ne yapılacağını önceden söyleyin, ancak “acı” veya “ağrı” kelimelerini kullanmak yerine olumlu bir şekilde söyleyin.
Bazı sözcükler onları daha gergin hale getirecektir. Örneğin, dişlerini güçlü ve sağlıklı hale getirmek gibi olumlu bir şekilde tanımlayın. Çocuklar ebeveynlerinin tutumlarını hissedeceğinden, ziyaret sırasında olumlu ve sakin kalın.
Pediatrik diş muayenehaneleri genellikle çocuk dostudur. Oyuncaklar, renkler ve prosedürleri tehdit edici olmayan bir şekilde açıklamak için “anlat-göster-yap” gibi yöntemler kullanan güler yüzlü bir personel bulunur.
Çocuğunuzu cesur olduğu için övün ve iyi davranışlarını çıkartmalarla veya özel bir etkinlikle pekiştirin. Çok endişeli çocuklar için, çocuk diş doktorları uzun vadede güven oluşturmak için sedasyon tedavisi veya kademeli maruz kalma yöntemi uygular.
Diş hijyenine karşı olumlu bir tutum geliştirmeli, ziyaretleri alışkanlıklarının bir parçası haline getirmelisiniz. Çocuğunuzun korkusunu yenmesini ve yaşam boyu sağlıklı alışkanlıklar oluşturmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerin diş çıkarması tipik olarak 6 aylıkken gerçekleşen standart bir gelişim sürecidir. Bazı durumlarda 3 aydan daha erken veya 12 aydan daha geç de gerçekleşebilir. Bu süre zarfında, bir çocuğun süt dişleri veya “süt dişleri” olarak da adlandırılan ilk dişleri diş etlerinden çıkmaya başlar.
Alt ön dişler (merkezi kesici dişler) tipik olarak önce çıkar ve bunu üst ön dişler izler. Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde 20 süt dişinin tamamına sahip olur. Diş çıkarma bebekler için rahatsız edici olabilir. Genel belirtileri aşırı salya akıtma, bir şeyleri çiğneme, sinirlilik, şişmiş veya ağrıyan diş etleri ve hafif huysuzluk veya uyku güçlüğüdür.
Bazı bebekler dişleri çıkarken, vücut ısısında hafif bir artış yaşayabilir. Ateş diş çıkarma ile orantılı değildir ve bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
Ebeveynler diş çıkaran bebeğe güvenli, soğutulmuş (dondurulmamış) bir diş çıkarma oyuncağı veya çiğnemesi için temiz, nemli bir bez sunabilir. Temiz bir parmakla diş etlerine masaj yapmak da rahatlatıcı olabilir.
Bebek asetaminofeni veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler (çocuk yeterince büyükse) bir çocuk doktorunun rehberliğinde kullanılabilir. Zehirli olan benzokain içeren diş çıkarma jelleri kullanılmamalıdır. Diş çıkarma döneminde de uygun ağız hijyeni gereklidir.
Ebeveynler bebeğin diş etlerini yumuşak bir bezle silebilir ve ilk diş çıktığında az miktarda florürlü diş macunu ile fırçalamaya başlayabilir. Diş çıkarma zor bir dönem olsa da, bu sadece geçici bir evredir. Doğru bakım ve konfor önlemleriyle hem ebeveynler hem de bebekler bu dönemi kolayca atlatabilir.
Pedodonti tedavi ücretleri 250 tl den başlar. Uygulanacak tedaviye ve tedavinin karmaşıklığına göre değişiklik gösterir. Antalya'daki kliniğimizde, çocukların diş sağlığına yönelik temel hizmetler şu fiyatlardan başlamaktadır.
Hizmet | Fiyat Başlangıç (TL) |
---|---|
Diş Muayenesi | 1.000 TL(Kliniğimizde Ücretsizdir) |
Florür Uygulaması | 600 TL |
Diş Dolgusu | 1.400 TL |
Kanal Tedavisi (Çocuk) | 1.600 TL |
Çocuk Protezi | 5.300 TL |
Fiyatlar, tedavi planına göre değişebilir. Daha detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Ücretsiz Danışma ve Fiyat Bilgisi için
Diş tedavisi, sağlıklı bir gülümseme için önemli bir adımdır. Kliniğimiz, uzman kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla size en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Tedavi süreciniz boyunca tüm aşamalarda sizi bilgilendiriyoruz.
Sorumluluk Reddi: Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Tedavi seçenekleri, kişinin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, uzman bir diş hekimi ile görüşmeniz önemlidir. Fiyat Bilgisi: Verilen fiyatlar, tedavi süreci ve klinik koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Fiyatlar hakkında kesin bilgi almak için lütfen kliniğimizle iletişime geçin.
Şirinyalı Mah. İsmet Gökşen Cd. No: 54/A Muratpaşa/Antalya TURKEY