İ.Gökşen Cd. No: 54/A M.Paşa/Antalya +90 537 356 62 55 bilgi@andepol.com newsmile@andepol.com

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama, kuron ve implant dişlerin estetik ve fonksiyonel özelliklerini geliştiren son teknoloji diş çözümleridir. Zirkonyumdan yapıldıkları için çok güçlüdürler ancak aynı zamanda tıpkı doğal mine gibi ışık geçirgenliğine izin verirler.

Çok doğal bir görünüm sağlama yetenekleriyle ayırt edilirler. Bu nedenle metal destekli kaplamalara göre tercih edilirler. Uygulama alanları arasında kırıklar, renk değişikliği ve çürükler gibi çok çeşitli diş sorunları yer alır. Pürüzsüz, doğal bir görünüm sağlar.

Zirkonyum Diş

Zirkonyum ile Gülüş Tasarımı

Zirconyum, geleneksel kaplamalardan daha biyouyumlu ve estetik olarak daha iyi sonuç verir. Hastanın özgüveni yerine gelir, kendinden emin cezbedici bir gülümseme sağlar.

6 dk okuma
3-7 gün tedavi süresi
DDS PhD. Uzm. Kıvanç Ulusoy tıbbi olarak kontrol etmiştir.

Diş kuronları, yaygın bir yapay diş restorasyonu seçeneğidir. Doğal dişlerdeki önemli çürükleri, şiddetli renk değişimlerini veya kırıkları kapatmak için kullanılır.

Metal, porselen, reçine ve seramik gibi malzemelerde mevcut olan kuronlarda, dayanıklılığı, doğal görünümü ve onaylanmış faydaları nedeniyle zirkonya en iyi çözümlerden biridir. Estetikten dayanıklılığa, zirkonyum kaplamalar ve kronlar diş restorasyonlarında çok yönlü kullanılırlar.

Gülüş tasarımı, ileri diş aşınmasıyla gibi sorunlarda en önemli restorasyon çözümlerinde yardımcı olur. Uygun hijyen sağlanırsa, düzenli takipler aksatılmazsa uzun ömürlüdürler. Maksimum işlevselliğik sağlar.

Zirkonyum Diş Özellikleri

Doğal estetik estekik isteyenler için zirkonyum, diş rengine yakındır. Yarı saydam özelliği doğal dişlere benzer. Özellikle ön dişler söz konusu olduğunda en iyi estetik görünümü sağlar. Olağanüstü dayanıklıdır. Yüksek çiğneme kuvvetlerine maruz kalacağı için zirkonyum oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Günlük strese maruz kaldığında bile uzun yıllar dayanmasını sağlar.

Biyouyumludur. Zirkonyum imal malzemesi, diş eti dokusuna karşı naziktir. Bu nedenle daha az alerjik reaksiyona veya diş eti tahrişine neden olur.

Metal içermeyen görünümdedir. Metal destekli kaplamalardan kaynaklanan grimsi görünümü ortadan kaldırarak dişlerinize çok daha doğal bir görünüm kazandırır.

Lekelere karşı dirençlidir. Zirkonyum kaplamalar kahve, çay ve sigara gibi normal maddelerden leke tutmaz. Parlaklığı yıllarca sabit kalır.

Termal koruma sağlar. Zirkonyum mükemmel yalıtım sağlar ve buna bağlı olarak sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet azalır.

Zirkonyum Diş Öncesi ve Sonrası

Zirkonyum Kaplama Avantajları

Zirkonyum kaplama avantajları arasında en önemlisi, hem üst hem de alt dişler için kullanılabildiği için çok yönlü olmasıdır. Ön dişlerin estetik ihtiyaçları ile arka dişlerin sağlamlık ihtiyaçlarını da dengeler. Bu kaplama özel bir fırınlama işlemiyle yapılır. Çatlamaya, kırılmaya veya aşınmaya karşı çok dayanıklıdır.

Metal bazlı seçeneklerin aksine, zirkonyum koyu diş eti çizgileri veya renk değişikliği yapmaz ve bu nedenle metallere karşı hassas olan kişiler tarafından tercih edilir. Düşük ısı iletkenliği sıcaklık değişimlerinde hassasiyeti önlerken, ışığı geçirme özelliği doğal olarak beyaz bir görünüm verir.

Ayrıca, zirkonyum kaplamalar plak birikimine, korozyona ve ağız kokusuna karşı direnç gibi pratik faydalar sunar. Pürüzsüz ve parlak yüzeyleri ağızda tat değişikliklerini önler. Üstün dayanıklılığı ve estetiği ile zirkonyum kaplamalar, gülüşleri güzelleştirmek için uzun vadeli bir çözüm için en ideal yöntemlerin başında gelir.

Zirkonyum Kaplama Diş Nasıl Uygulanır?

Zirkonyum kaplama diş aşalasında ilk olarak inceleme ve planlama süreci kapsamlı bir diş muayenesi ile başlar. Diş hekimi, zirkonyum kaplamalara uygunluğunu belirlemek için dişlerinizin durumunu değerlendirir. Bu adımda diş çürüğü, varsa kırıklar gibi işlemi etkileyebilecek yapısal zayıflıklar değerlendirilir, potansiyel endişeler belirlenir.

Dişlerin Hazırlanması aşamasında mükemmel uyum sağlamak için dişlerin yüzeyi hafifçe yeniden şekillendirilir. Kaplama yerleşimi için en uygun yüzeyi oluşturmak üzere minimal törpüleme yapılır.

Ölçülerin alınması aşamasına geçilir. Dişlerin doğru ölçüleri alınır ve bir laboratuvara gönderilir. Diş yapınıza ve estetik tercihlerinize göre uyarlanmış özel zirkonyum kaplamaların hazırlanması beklenir.

Geçici kaplamalar takılarak, kalıcı kaplamaların üretimi bekleme sürecine geçilir. Nihai kaplamalar hazır olana kadar işlevsellik ve estetik sağlar.

Kalıcı kaplamaların yerleştirilmesi aşamasında geçilir. Özel zirkonyum kaplamalar hazırlandıktan sonra, özel yapıştırıcılar kullanılarak dişlere güvenli bir şekilde yapıştırılır.

Zirkonyum Kuronlar Nasıl Uygulanır?

Zirkonyum kuron uygulaması, mevcut diş sorunlarını gidermek ve estetiği geliştirmek için tasarlanmış çok aşamalı bir süreçtir. Kaplamada olduğu gibi ilk değerlendirme ve teşhis yapılır. Diş hekimi dişleri çürük, kırık veya boşluk gibi sorunlar açısından detaylı inceleme yapar. Kaplamalara geçmeden önce tespit edilen sorunlar ele alınır.

Diş küçültme ve ölçüm işlemleri ikinci aşamada yapılır. Dişler uygun kaplama yerleşimi için yeniden boyutlandırılır. Hassas ağız içi ölçümler için genellikle dijital teknoloji kullanılır.

Laboratuvar üretimi CAD/CAM gibi teknolojiler kullanılarak, zirkonyum kaplamalar hastanın dişlerine uyacak, seçilen renk tonuyla hizalanacak şekilde hazırlanır.

Geçici kuronlar takılır. Genellikle 3-5 gün içinde kalıcı kuronlar oluşturulur. Bu zaman diliminde hastaya işlevsellik ve görünüm için geçici kuronlar takılır. İşlem sırasında rahatlık sağlamak için lokal anestezi uygulanır.

Son ayarlamalar bitirilir ve yapıştırma aşamasında geçilir. Kalıcı kaplamalar uygulanmadan önce, optimum uyum için ayarlamalar yapılır. Nihai kaplamalar şeffaf yapıştırıcılarla yapıştırılır.

Zirkonyum Yapılan Diş Sonrası Bakım

Zirkonyum kaplama diş veya kuron işleminden sonra, dişlerinizin sağlığı ve kuronların ömrünü uzatmak için düzenli bakım çok önemlidir.

Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanarak dişlerinizi her gün fırçalayın. Düzenli dikkatli bakım yaparak plak oluşumu önlenir. Diş ipi kullanmak, kaplamaların etrafındaki ve dişlerin arasındaki diş etlerinden yiyecek artıklarının temizlenmesine yardımcı olur.

Kaplamalarınızı sert yiyecekleri ısırmak, şişe kapağı gibi sert nesneleri açmak için kullanmayın. Diş hekiminiz tarafından önerilen aralıklarla düzenli kontrollere katılın. Profesyonel temizlik iyi ağız sağlığını korumanıza, kaplamaların uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır.

Zirkonyum mu, Porselen Gibi Diğer Dental Materyaller Mi?

Zirkonyum Porselen karşılaştırma

Zirkonya, gücü dayanıklılığı ve biyouyumluluğu açısından dental materyaller arasında benzersizdir. Porselen, porselenle kaynaşmış metal (PFM) ve metal alaşımları gibi yaygın olarak kullanılan diğer dental materyallerle yapılan karşılaştırmalar farklı performanslar ortaya koymaktadır.

Dayanıklılık ve Güç açısından Zirkonyum çok güçlü ve kırılmaya karşı oldukça dirençlidir. Porselen ve PFM'ye kıyasla daha iyi mekanik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Porselen ufalanmaya veya kırılmaya çok yatkınken, zirkonya ısırma veya çiğneme kuvvetlerinin çoğuna karşı direnç gösterir. Metal alaşımlar güçlüdür ancak zirkonya kadar çekici değildir.

Estetik ve Uyumluluk

Estetik açıdan Zirkonyanın önceki versiyonları, zayıf yarı saydamlık nedeniyle porselen ve porselenle kaynaşmış metal kronlardan oldukça daha az doğaldı. Bununla birlikte, yüksek translusensiye sahip yeni zirkonyalar, güç ve dayanıklılık ile daha kozmetik odaklı estetik sunar.

Tamamen doğal bir görünümü taklit etmek için büyük adımlar atmıştır. Estetik yeteneği ve mükemmel translusensi ile oklüzal streslere karşı zirkonyaya kıyasla daha az sağlamdır. Tamamen metal kronlar uygulamada işe yararlar ancak beyaz renk veya anatomik benzerlikten yoksun olduklarından, estetik güzelliğin yanına bile yaklaşamazlar.

Biyouyumluluk açısından zirkonya son derece biyouyumludur. Metal alerjisi veya diğer hassasiyetleri olan hastalar için harikadır. Bazı hastalar geleneksel kronlardaki metal alerjisine tepki gösterir. Porselen de biyolojik olarak uyumludur, ancak gücünü artırmak için genellikle metalle birleştirilmesi gerekir. Metal alerjik reaksiyonları veya kuronun kenarındaki diş etlerinde renk değişikliği gibi bir dizi soruna yol açabilir.

Maliyet ve Dayanıklılık

Maliyet Değerlendirmeleri yönüyle zirkonya kuronlar, gelişmiş üretim süreçleri ve ilgili malzemelerin maliyeti nedeniyle metal veya PFM kuronlara kıyasla daha pahalı olma eğilimindedir. Genel olarak, porselen kuronlar tip ve uygulamaya bağlı olarak zirkonya ile karşılaştırılabilir fiyattadır.

En ucuz olan metal kronlar estetik ihtiyaçları karşılamayabilir. Uzun ömürlülük bakımından zirkonya aşınmaya, kırılmaya ve çatlamaya porselenlerden ve PFM kuronlardan daha iyi direnç gösterir ve onlardan daha uzun ömürlü olma eğilimindedir.

Tam metal kronlar da aynı derecede dayanıklıdır, ancak genellikle mekanik arızadan ziyade kozmetik olarak değiştirilirler. Karşıt dişin aşınması meydana gelebilir. Nedeni zirkonyanın sertliği, dayanıklılık için iyi olsa da, sonunda karşıt dişleri aşındırabilir.

Karşıt dişin aşınması porselende de mümkündür, ancak yeni malzemeler ve yüzey düzeltme işlemi bu sorunu geçmişte zirkonyada olduğundan çok daha az sorun haline getirmektedir.

Diğer dental materyallerle karşılaştırıldığında, zirkonya üstün güç, dayanıklılık ve biyouyumluluk sunarken, modern bir standardın estetik gereksinimlerini de karşılamaktadır. Daha yüksek maliyetler ve kısıtlı ayarlanabilirlik özelliği, zirkonyum ile ilgili bazı zorluklar yaşatır. Zirkonya ve diğer malzemeler arasında hangisinin kullanılacağına dair nihai karar her zaman hastanın dayanıklılık, estetik ve bütçe gibi önceliklerine bağlıdır.

Zirkonyum Diş Fiyatları

Birçok farklı faktöre göre değişiklik gösteren zirkonyum diş kaplama fiyatları genellikle 5.500 TL'den başlayıp 15.000 TL'ye kadar çıkmaktadır. Bu aralıklar diş hekiminin tecrübesine, zirkonyumun kalitesine ve türüne, uygulama alanına göre artabilir ya da azalabilir.

Dayanıklılık ve biyouyumluluk açısından estetik bir bakış açısıyla porselen gibi diğer kaplamalara kıyasla daha pahalı olabilir. Buna ek olarak, diğer etkili faktörler arasında kliniğin coğrafi konumu ve teknolojik olanakları yer almaktadır. Zirkonya içeren yüksek kaliteli tedavinin tercih edilmesinin nedeni, uzun ömürlü ve doğal görünümlü olmasıdır.

Zirkonyum Diş Çeşitleri Nelerdir?

Zirkonyum diş, kaplama metal içermemesi, biyouyumluluğu ve dayanıklılığı ile en çok tercih edilen estetik diş tedavi seçeneğidir. Zirkonyum diş çeşitleri kişiye uygulanırken kullanım amacına, estetik beklentilere ve ağız yapısına göre değişiklik gösterir.

Monolitik Zirkonyum Kaplama

Monolitik zirkonyum

Monolitik zirkonyum kaplama (Tam Zirkonyum Kaplama) en dayanıklı zirkonyum diş çeşididir. Tek parça zirkonyum bloklardan üretilir. Özellikle arka dişlerde çiğneme kuvvetine karşı maksimum direnç sağlar.

Diş gıcırdatma veya diş sıkma gibi sorunları olan kişiler için de idealdir. Düşük ışık geçirgenliği nedeniyle, ön dişlerde doğal diş estetiği arayanlar için biraz daha mat bir görünüm sağlayabilir.

Transparan Zirkonyum Kaplama

Transparan zirkonyum kaplamalar, dişlerin doğal görünümünü değiştirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Yüksek ışık geçirgenlik oranları sayesinde neredeyse diş minesine benzer bir yarı saydamlık sağlar. Özellikle ön diş estetiğinde mükemmel sonuçlar elde edilmesini sağlar. İnce bir yapıya sahip olduğu için diş dokusuna göre daha az aşındırma gerekir. Ancak arka dişlerdeki yoğun çiğneme kuvvetine karşı tam zirkonyum kadar dayanıklı değildir.

Lamine Zirkonyum Kaplama

Lamine zirkonyum kaplamalar katı bir zirkonyum alt tabaka üzerine estetik bir porselen tabaka eklenerek yapılır. Böylece bu yapı zirkonyumun dayanıklılığı ile porselenin estetik parlaklığını birleştirir. Dişlerin hem ön hem de arka yüzlerinde kullanılabilir. Porselen tabakada zamanla küçük çatlaklar oluşma riski vardır. Ağız bakımına çok dikkat edilmesi önerilir.

CAD/CAM Destekli Zirkonyum Kaplama

CAD/CAM destekli zirkonyum kaplamalar dijital diş hekimliği yardımıyla tasarlanır ve üretilir. Bilgisayar destekli tasarım ve CAM teknolojisi kullanılarak dişe oturtulan kaplamalara mükemmel bir form kazandırılır. Çok az hata payı ile doğru bir ölçü alma prosedürünü garanti eden bir yöntemdir. Çok hızlı bir üretim süreci vardır.

Zirkonyum Köprü ve Protezler

Zirkonyum dişlerin bir başka formu da eksik dişlerin tamamlanması için kullanılan köprü ve protezlerdir. Dayanıklılıkları sayesinde köprü protezlerinde ve implant uygulamalarında güvenle kullanılır. Dayanıklılığı, köprü ve protezlerde çok uzun süreli kullanımı garanti eder. Özellikle metal destekli köprülerle karşılaştırıldığında çok daha estetik bir görünüm sağlayacaktır.

Hangi Zirkonyum Kaplama Tercih Edilmelidir?

Zirkonyum kaplama tercih edilirken kişinin diş yapısına, estetik beklentilerine ve çiğneme alışkanlıklarına göre yapılır. Ön dişler için estetik zirkonya veya tabakalı zirkonya kaplamalar en doğal görünümü oluştururken, arka dişler için bütün zirkonyalar dayanıklılıklarıyla öne çıkar. Eksik diş tedavilerinde zirkonya destekli köprüler veya implant üstü protezler en uygunudur.

Zirkonyum Diş Kime Yapılır? Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

irkonyum diş tedavisi, dayanıklı ve estetik bir diş kaplama yöntemidir. Ancak bu tedavinin uygulanıp uygulanmayacağı kişiye göre değişebilir. Zirkonyum diş tedavisi şu kişilere uygundur:

  • Estetik ihtiyaçları olan, dişlerinde renk değişikliği, şekil bozukluğu veya aralık (diastema) gibi estetik sorunları olan kişiler.
  • Metal alerjisi bulunan, zirkonyumun alerji yapmayan kişiler yapısı nedeniyle tercih edebilir.
  • Köprü ve implant üstü kaplamalar yapılacak hastalar. Dayanıklılığı nedeniyle köprü ve implant tedavilerinde zirconyum kaplama, implant veya kuron tercih edilir.
  • Dişlerde yapısal bozukluk olan, kırılmış, çatlamış veya aşırı madde kaybı olan dişlerde zirkonyum kaplamalar iyi bir çözümdür.
  • Ortodontik tedaviye alternatif arayanlar, diş teli tedavisi istemeyen veya uygun olmayan bireyler için zirkonyum kaplamalar estetik ve düzenli bir görünüm sağlayabilir.
  • Diş etleri sağlıklı olan kişilerde zirkonyum kaplamalar daha iyi sonuç verir.
  • Çürük veya hasarlı dişleri olanlar için, çürüklerin tedavisinde veya kırık dişlerinde kullanılabilir.

Zirkonyum Diş Kime Yapılmaz? Ne zaman tercih edilmez?

  • Diş eti hastalıkları olanlar, aktif diş eti hastalığı (gingivitis veya periodontitis) olan kişilerde, önce bu sorunların tedavi edilmesi gerekir.
  • Aşırı diş sıkma (Bruksizm) sorunu olanlar veya gıcırdatma sorunu olan kişilerde, zirkonyum kaplamalar zamanla zarar görebilir. Ancak bu sorun çözülürse tedavi uygulanabilir.
  • Diş kökleri veya çene kemikleri sağlıksız olanlarda uygulanmaz. Zirkonyum kaplamalar, sağlıklı bir diş kökü ve çene kemiği gerektirir. Eğer kök veya kemik yapısında ciddi sorunlar varsa, tedavi mümkün olmayabilir.
  • Çocuklar ve gelişim çağındaki gençler ile çene ve diş gelişimi tamamlanmamış bireylerde zirkonyum kaplama diş önerilmez.
  • Hamileler ve emziren annelerde tercih edilmez. Emzirme döneminde büyük dental işlemler ertelenir. Ancak acil durumlarda hekim değerlendirmesi gerekir.

Zirkonyum Diş Kronların Dezavantajları

Çok esnek olmalarına ve birçok avantaj sunmalarına rağmen zirkonya kuronların bazı dezavantajları da vardır.

Tarihsel olarak, zirkonya kuronların ana dezavantajı PFM(porselen metal kaynaşımı) kuronlar gibi diğer çözümlerle karşılaştırıldığında kalınlıklarıdır. Bir dişin minimal redüksiyonunun yapıldığı durumlarda kuronun hacimli olmasına neden olur. Teknolojideki daha ileri gelişmeler, hem estetik hem de işlevsel amaçlar için uygun hale gelen daha ince zirkonyum diş kuron türlerinin üretilmesine olanak sağlamıştır.

Yaygın endişelerden biri de maliyettir. Genel olarak, zirkonya kuronlar metal bazlı veya PFM kuronlardan daha pahalıdır. Daha yüksek fiyat, yapımlarında kullanılan gelişmiş malzemeler ve hassas üretim tekniklerinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, dijital iş akışlarıyla birlikte modern üretim yenilikleri, üretim maliyetlerini kademeli olarak düşürerek zirkonyum kuronları hastalar için giderek daha erişilebilir hale getirmektedir.

Diğer komplikasyonlar ise yerleştirme sonrası ayarlamalardır. Örneğin, zirkonyanın sertliği porselenden çok daha serttir. Herhangi bir modifikasyonun gerçekleştirilmesi daha zordur. Pek çok simantasyon sonrası ayarlama tam bir kronun değiştirilmesini gerektirir. İlk uyum ve doğruluk çok daha iyi olduğu için ağız içi tarayıcılar ve dijital diş hekimliği ile bu durum büyük ölçüde azaltılmıştır.

Zirkonyum, zamanda karşıt dişlerin aşınmasının artmasına neden olabilir. Özellikle diş gıcırdatma veya sıkma alışkanlığı olanlar için oklüzal splintlerin tedaviye dahil edilmesiyle daha da azaltılabilir. Çok esnek olmasına rağmen zirkonya çok yüksek stres veya aşırı kuvvet altında kırılmaya karşı tamamen dirençli değildir.

Önleyici tedbirler arasında sert cisimleri çiğnememek ve buna uygun koruyucu apareyler kullanmak yer alır. Zirkonya kuronun yerleştirilmesinin ardından dişlerde hafif hassasiyet oluşabilir, Bu durum genellikle geçicidir ve kendiliğinden geçer.

Zirkonya diş kuronlar güçlü olsa da, doğal dişlerin rengiyle mükemmel uyum için ek kaplamalar veya malzeme karışımları gerekebilir. Zirkonya ile ilgili malzeme ve tekniklerde sürekli gelişmeler yaşanmakta ve bu da zirkonyumu birçok diş restorasyonu için güvenilir bir seçenek haline getirmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet, zirkonyum kaplamalar ışık geçirgenliği sayesinde doğal dişlere çok yakın bir görünüm sağlar.

Zirkonyum kuronlar, doğru bakım yapıldığında 10-15 yıl veya daha uzun süre dayanabilir.

Hayır, zirkonyum biyouyumlu bir malzeme olduğu için alerji yapma riski çok düşüktür.

Zirkonyum kuronlar doğal dişler gibi düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla temizlenmelidir.

Doğru uygulandığında dişe zarar vermez, aksine dişi korur ve güçlendirir.

Zirkonyum kaplamalar, doğru bakım yapıldığında renk değiştirmez ve uzun süre parlaklığını korur.

Genellikle 1-2 hafta içinde tamamlanır. Ancak dişin durumuna bağlı olarak bu süre uzayabilir.

Doğru şekilde yerleştirildiğinde diş etiyle uyumludur ve genellikle diş eti problemlerine neden olmaz.

Hayır, işlem sırasında lokal anestezi kullanıldığı için ağrı hissedilmez. İşlem sonrası hafif hassasiyet olabilir.

Bize Ulaşın

Ücretsiz Danışma ve Fiyat Bilgisi için

Hızlı yanıt süreleri
5/12 telefon desteği

Diş tedavisi, sağlıklı bir gülümseme için önemli bir adımdır. Kliniğimiz, uzman kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla size en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Tedavi süreciniz boyunca tüm aşamalarda sizi bilgilendiriyoruz.

Çağrı için telefon hattımız

+90 537 356 62 55

Sorumluluk Reddi: Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Tedavi seçenekleri, kişinin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, uzman bir diş hekimi ile görüşmeniz önemlidir. Fiyat Bilgisi: Verilen fiyatlar, tedavi süreci ve klinik koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Fiyatlar hakkında kesin bilgi almak için lütfen kliniğimizle iletişime geçin.