Diş Kaplama
Diş kaplama, takma tırnağın üzerine oturması gibi, bir dişin ön yüzeyine oturacak şekilde tasarlanmış ince kompozit veya porselen malzeme tabakasıdır. Yontulmuş veya kırılmış bir diş için sadece bir kaplama yeterliyken, çoklu deformasyon durumunda tek tip bir gülümseme oluşturmak için altı ila sekiz adet yaptırmak gerekir.
Doğal dişlerin boyutunu, şeklini ve rengini taklit eden en doğal görünümü oluşturarak dişleri güzelleştirir. Genellikle lekeli, şekilsiz veya çarpık dişleri tedavi etmek için kullanılan kaplamalar, ortodontik tedavinin uygun olmayabileceği boşlukları da kapatabilir.
Gülüş Tasarımı
Dişler aşırı derecede çürümüşse veya ciddi şekilde renklenmişse, diş kaplama işlemi dişin yenilemesi veya gülümsemenin tekrar canlandırılması için büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Kaplama diş ile hassas renk uyumu sayesinde dişlerdeki renk bozuklukları kapatılabilir veya kırık diş onarılabilir. Montaj için CAD-CAM sistemleri gibi gelişmiş ekipmanlar kullanılır.
Bu süreçte, kullanılan malzemenin kalitesi ve uzman diş hekiminin becerisi, işlemin hem estetik hem de fonksiyonel başarısını belirler.
Diş eti sağlığına uygun tasarımlar sayesinde kaplanan dişler doğal bir görünüme sahiptir, uzun ömürlü kullanılırlar. Tedavi sonrası düzenli ağız bakımı, kaplamaların ömrünü uzatmak için büyük önem taşır.
Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama işlemi, porselen veya kompozit malzemelerden yapılmış önceden imal edilmiş kabuklardır. Görünümlerini kozmetik olarak iyileştirmek için dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılır.
Dişlerdeki kırıklar, çatlaklar, renk değişikliği, boşluklar gibi kozmetik sorunları etkili bir şekilde giderirler.
Kaplamalar "veneer" ve "kron" olarak bilinse de farkları sadece şekil ve uygulama itibariyle ayrışmaktadır. Veneer ön dişlere uygulanır, kronlar ise arka dişlere. Kullanılan malzeme ve işlemler tamamen aynıdır.
Peki malzeme, maliyet, dayanıklılık gibi bir çok faktör arasında hangi kaplama işlemi yapmalıyım diyorsanız önce çeşitlerini, marka ve özelliklerini inceleyelim.
Kaplama Çeşitleri ve Markaları
Kaplama Türü |
Özellikleri |
Popüler Markalar |
Porselen (Seramik) Kaplama |
En doğal görünüm, uzun ömürlü, leke tutmaz. |
E.max, Vita, Ivoclar Vivadent |
Kompozit Kaplama |
Daha uygun fiyatlı, renk değişimine duyarlı. |
Brilliant EverGlow, Filtek, Gradia Direct |
Zirkonyum Kaplama |
Dayanıklı, doğal görünümlü, metal içermez. |
Prettau, BruxZir, Lava, Katana, ZirCAD Prime Esthetic |
Minimal Prep & No-Prep Kaplama |
İnce yaprak veneer, minimal diş kesimi gerekir. |
Lumineers, Durathin, Vivaneers |
Hangi Diş Kaplama Yaptırmalıyım?
Andepol olarak garanti veriyoruz, sorunlu hiç bir kaplama işlemini yapmıyoruz. Yapılan hiç bir işlemden olumsuz geri dönüş almıyoruz. Maddi kazanç sağlamak adına kalitesiz ve sağlıksız operasyonlar yürütmüyoruz.
Kaplamaların yaptıran kişilerin en büyük şikayeti kırılma, yıpranma ve sararma gibi dayanıklılık problemidir. Nerede yaptırırsanız yaptırın, mutlaka hangi uygulamayı yapıldığından emin olmak için kliniğinize danışın. Dişlerinizin aşındırılması geri döndürülemez ve sağlığınızı olumsuz etkiler.
Kaplama uygulama alanları
Genellikle üst ön dişler kullanılır. Bunlar, estetik diş problemlerinin çözümü için porselen veya reçine-kompozitten yapılan dayanıklı, leke tutmayan, uzun süreli işlemlerdir. Geçici bir Hollywood uygulaması oldukları ilk günlerden bu yana uzun bir yol kat etmişlerdir. Bugün gülüşünüzü baştan aşağı yenilemek için en uygun seçeneklerden biridir.
Prosedür sadece hızlı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeniden şekillendirme, yeniden boyutlandırma, hatta parlatma gibi hastanın özel ihtiyaçları için çok özelleştirilmiştir.
Kişiler bunları tercih ederek doğal görünümlü sonuçlarla bir Hollywood gülümsemesine sahip olurlar.
Kaplamalar Nasıl Yapılır?
Kaplama dişe yerleştirilmeden önce ne yapılır? İlk randevu sırasında diş hekimi, uygunluğu doğrulamak için dişlerinizi ve diş etlerinizi değerlendirir.
Uygunsa, dişleri hazırlamak için az miktarda mine çıkarılır. Daha sonra, özel kaplamalar oluşturmak için bir diş laboratuvarına gönderilen baskılar alınır.
Kompozit kaplama için ölçü alınması gerekmez, laboratuvarda oluşturulması birkaç hafta sürebilir. Gerekirse geçici kaplamalar verilebilir, kalıcı olanlar hazırlandıktan sonra diş hekiminin muayenehanesine gönderilir.
Kaplamaların yerleştirmesi nasıl yapılır?
İkinci randevuda diş hekimi, kaplamaları dişlerinize yapıştırmadan önce şeklini, rengini ve uyumunu kontrol eder. Ardından, ısırığınızı kontrol eder ve gerekli ayarlamaları yapar.
Şeklinin veya renginin farklı olmasını istiyorsanız, diş hekiminize bildirin. Değişiklikler yapmak için laboratuvarla birlikte çalışabilirler. Yerleştirmenin ardından, anestezinin etkisi geçtikten hemen sonra normal aktivitenize dönebilir ve bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Kaplama Diş Öncesi ve Sonrası
Kaplama Diş Çeşitleri Nelerdir?
Diş kaplama çeşitleri kompozit, lamina, porselen olmak üzere çokça farklı imkanlar sunmaktadır. Kaplama diş, çoğunlukla dişlerin estetik sorunlarını gidermek için uygulanan çözümlerdir. Genellikle porselen veya kompozit reçineden hazırlanırlar. Bazı prosedürler yoğun hazırlık gerektirirken, diğerleri minimal düzeyde müdahale gerektirir. İşte bazı ana kaplama türleri ve her birinin özellikleri.
Porselen Kaplama Nedir?
Porselen kaplama işlemi, dişlerin ön ve yan kısımlarına yerleştirilen ince, esnek kapaklardır. Bu uygulama ile diş minesinin doğal görünümüne çok benzediği için mükemmel bir gülümseme isteyen hastaların favorisidir. Şu şekilde uygulanır:
Hazırlık süresinde, diş hekimi doğru yerleştirmeyi sağlamak için ince bir mine tabakasını kaldırır. Bu işlem geri döndürülemez ve lokal anestezi gerektirebilir.
Üretim sürecinde dişlerin ölçüleri bir laboratuvara gönderilir veya CAD/CAM kullanılarak ofis içinde üretimi gerçekleştirilebilir.
Uygulama aşamasında, hazırlandıysa eğer diş simanı ile dişlere yapıştırılır.
Porselen kaplamalar lekelere karşı dayanıklıdır, uzun ömürlüdür ve dişlerdeki renk değişiklikleri, boşluklar veya yontulma gibi durumlara mükemmel şekilde uyum sağlar. Birinci sınıf kliniklerde 5 yıla kadar garantilidirler, ancak iyi bir bakımla 15 yıldan daha uzun süre dayanabilirler.
Kompozit Diş Kaplama Nedir?
Kompozit reçine kaplamalar porselenden çok daha ucuzdur. Beyaz dolgular için kullanılana benzer diş renginde bir malzemeden üretilirler. Uygulama şekli ve bilinmesi gerekenler şöyledir:
Hazırlık aşamasında çok az mine çıkarılması gerekir, bazen hiç çıkarılmaz.
Uygulama aşamasında ince kompozit reçine katmanları uygulanır, ardından özel bir ışık kullanılarak sertleştirilir.
Bakım durumu, porselenden daha az dayanıklıdır. Porselenden daha az dayanıklı olmakla birlikte, onarımı veya değiştirilmesi hem daha kolay hem de daha az maliyetlidir.
Kompozit kaplamalar daha fazla lekelenme veya yontulma eğilimindedir. Kahve veya kırmızı şarap gibi içecek içenler için iyi bir seçenek değildir.
Monolitik Zirkonya Kaplamalar
Monolitik zirkonyum kaplamalar, diş estetiği ve dayanıklılığı açısından en yenilikçi çözümlerden biridir. Tek parça zirkonyumdan yapılan bu kaplamalar, porselen destekli zirkonyum kaplamalara göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Metal içermeyen yapısı sayesinde doğal bir beyazlık sunar ve diş etleri ile mükemmel uyum sağlar. Özellikle arka dişlerde yüksek çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklılığı ile öne çıkar.
Monolitik Zirkonyum Avantajları
Kırılmaya ve aşınmaya karşı son derece dayanıklıdır. Işık geçirgenliği özelliği ile doğal dişlerle uyumlu estetik doğal görünüm verir. Metal destekli veneerler gibi metal içermez, diş etlerinde renklenmeye neden olmaz.
Düşük aşınma oranına sahiptir. Diş minesine zarar vermeyen yapısı ile uzun yıllar kullanılabilir. Biyouyumlu malzeme kullanılır, alerjik reaksiyon riski oluşturmaz ve diş etleri ile tam uyum sağlar.
Minimal ve Hazırlıksız Kaplama Seçenekleri
Minimal ve doğaçlama kaplama seçenekleri, diş yapısını mümkün olduğunca az değiştiren estetik çözümlerdir. Genellikle bu yöntemler diş yüzeyinin çok az aşındırılmasını veya hiç aşındırılmamasını sağlar. Doğal diş yapısı da korunmuş olur. İnce porselen ya da kompozit kaplamalar estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlar için en iyi çözümdür.
Minimal invaziv olan bu prosedürler, estetikteki hafif kusurları düzeltmek, renk tonunu iyileştirmek ve gülüş tasarımıyla ilgili doğal görünümü geliştirmek için en iyisidir. Bu tür bir tedavi için gereken süre nispeten daha azdır ve hasta konforunu artırır.
Lumineers
Lumineers bir tür ultra ince porselen kaplamalardır.
- Minimum hazırlık gerektirir.
- Çok fazla taşlama veya şekillendirme olmadan mine üzerine semente edilir.
- Non-invazivdir. Lokal anestezi gerektirmez.
- Dişlerin doğal yapısını korur. Biraz aralıklı veya girintili dişler için en iyi şekilde uyarlanmıştır.
- Dişlerin çok yanlış hizalandığı veya çıkıntılı olduğu durumlarda kullanımları sınırlıdır.
E.Max Kaplamalar
E.Max kaplamalar güçlüdür, doğal olarak yarı saydam olan lityum disilikat cam seramikten yapılmıştır. E.Max kaplamaların avantajları şunlardır:
- Doğal dişlerinize benzeyen çok estetik bir yüzeye sahiptir.
- Uzun ömürlü sonuçları vardır, genellikle üç gün gibi kısa bir sürede üretilir.
- Hasarlara, lekelenmeye karşı dayanıklıdır.
Vita Suprinity
Vita Suprinity uygulamalar zirkonyumla güçlendirilmiş cam seramikten yapılmıştır.
- Doğal bir görünüm için üstün yarı şeffaflık sunar.
- Çatlamaya yontulmaya karşı yüksek dirençlidir. Hafiftir, rahat uyum sağlar.
- Hassasiyet ve verimlilik için CAD/CAM teknolojisi yardımıyla tasarlanır.
Emax Kaplamalar
Lumineer Kaplamalar
Diş Şekli Seçimi, Renk ve Şekil Özelleştirmesi
Kaplama işlemi, her bir bireyin dişlerine göre özel hazırlanır. Kozmetik diş hekimleri, yeni gülüşü simüle etmek ve yüz şeklinizi doğal bir şekilde tamamlamasını sağlamak için dijital gülüş tasarım yazılımı kullanır.
Peki kaplama rengi nasıl seçilir? Doğal dişlerinizin renginden iki ton daha beyaz bir renk seçmek daha iyidir. Diş beyazlatma ile, tamamen doğal ışıltılı bir gülümseme elde etmek için kaplamalarla birleştirilebilir.
Standart diş renklerinin yüzlerce tonu vardır. Diş hekimleri seçtiğiniz rengi oluşturmak için çizelgelerden yararlanır. Zirkonyum ve E.max porselen en popüler seçeneklerdir. Her ikisi de çok güçlüdür, estetiktir ve gülüş makyajı için uygundur.
Zirkonyum kaplamalar özellikle “Hollywood beyazı” rengine ihtiyaç duyan veya bunu isteyen kişilerce tercih edilmektedir. E.max uygulaması ile dişlerin doğal yansımasını korumak için, dişlerin herhangi çürük veya kanal tedavisi olmadan sağlıklı olması gerekir.
Özellik |
Porselen |
Reçine Bazlı |
Maliyet |
Daha pahalı |
Daha uygun fiyatlı |
Hazırlık |
Mina tabakası çıkarılması gerekir |
Minimal mine çıkarılması |
Gerekli Randevular |
2-3 ziyaret |
Genellikle 1 ziyarette tamamlanır |
Dayanıklılık |
Yaklaşık 20 yıl dayanır |
5-7 yıl dayanır |
Görünüm |
Doğal, diş benzeri görünüm |
Biraz daha az doğal görünüm |
Direnç |
Leke tutmaz |
Zamanla leke oluşabilir |
Tamir |
Daha zor |
Daha kolay |
Güç |
Çatlama veya kırılmaya daha az eğilimli |
Daha hassas ve zarar görmeye eğilimli |
Kaplama Diş Fiyatları
Kullanılan malzemeler, bilinir markalar, döviz kurlarındaki bazı farklılıklar, zirkonyum gibi materyallerin kullanımı, diş kaplama fiyatının toplam maliyetinde etkili olur.
Örneğin kliniğimizde sunulan gelişmiş bir diş hekimliği tedavisinde E.max porselen, zirkonyum veya metal bazlı porselen kaplama kullanılmaktadır.
Malzeme türü ile kullanım adedi maliyetleri değiştirir.
Estetik ve dayanıklılık açısından en iyi performansı almak önemlidir. Diş başına bir kaplama için 5.500 tl'ndan başlamaktadır.
Ancak özel hazırlamış olduğumuz kaplama paketleri bu fiyatları daha da düşürecektir.
16 E-max kaplamalardan oluşan tam set Türkiye'de 216.000 tl iken İngiltere'de 10.260 £'dur(454.000 tl) ve %55'e varan bir tasarruf sağlar.
Uygulama |
Kaplama Detay |
Fiyat (₺) |
Zirkonyum destekli porselen tek diş kaplaması |
Dayanıklı ve estetik porselen |
7.000 |
Monolitik full zirkonyum tek diş |
Tek blok saf zirkonyumdan üretilmiş diş |
7.500 |
Zirkonyum gülüş tasarımı (20 adet diş) |
20 diş için özel gülüş tasarımı |
150.000 |
Zirkonyum köprü tek diş |
Eksik diş için köprü yöntemi |
22.500 |
İmplant üstü zirkonyum tek diş kuron |
İmplant üzerine yerleştirilen zirkonyum |
8.500 |
Tüm ağız komple zirkonyum |
Üst ve alt çene için komple |
210.000 |
Eski kaplama diş sökülmesi |
Mevcut kaplamaların çıkarılması |
Ücretsiz |
Kaplama Sonrası Ağız Hijyeni Uygulamaları
Kaplamalar kendi doğal dişlerinizle aynı bakıma ihtiyaç duyar.
- Florürlü diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak günde iki kez fırçalayın.
- Sağlıklı diş etlerini korumak için her gün diş ipi kullanın.
- Diş hekiminiz tarafından düzenli kontrolleri ve bakımları yaptırın.
- Beyazlatıcı diş macunu türlerinden veya kaplama yüzeyini çizecek aşındırıcı ürünler içerenlerden kaçının.
Lekelerin Önlenmesi
Porselen kaplamalar lekeye karşı dayanıklı olsa da, çok fazla kahve, çay, kırmızı şarap ve diğer koyu renkli yiyecek ve içecekler sonunda renk değişikliği etkisine neden olabilir. Sigara içmek ve yüksek pigmentli yiyecekler de kaplamaları lekeleme potansiyeline sahiptir. Bu tür sarf malzemelerinden sonra durulama ve düzenli fırçalama, kaplamaların parlamasını sağlayacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kaplama yerleştirildikten sonra diş minesi daha ince olabilir ve bu nedenle geçici hassasiyete neden olabilir. Kaplama düzgün bir şekilde yapıştırılmamışsa, rahatsızlığa neden olabilir. Çürük, diş eti hastalığı veya kaplamanın altındaki diş yapısının hasar görmesi ağrıya neden olabilir.
Kaplamalar genellikle biyouyumlu malzemeler olan porselen ya da kompozit reçineden yapılır. Bu malzemelere karşı alerji nadirdir. Bazı hastalar uygulamada kullanılan yapıştırıcılara karşı reaksiyon gösterebilir.
Geçici kaplamalar, özel aletler kullanılarak bir diş hekimi tarafından çıkarılmak üzere tasarlanmıştır. Bunları kendiniz çıkarmaya çalışmak dişlerinize veya diş etlerinize zarar verebilir. Ayarlama veya sökme işlemine ihtiyacınız varsa daima diş hekiminize danışın.
Duyarsızlaştırıcı Diş Macunu hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir. Tuzlu Su ile durulama tahriş olmuş diş etlerini veya iltihaplanmayı yatıştırabilir. Aşırı sıcak veya soğuk yiyeceklerden kaçının. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler kısa süreli rahatlama için kullanılabilir.
Doğru uygulandığı takdirde kaplamalı dişler ağrımamalıdır. Yerleştirmeden sonra hassas dişler görülebilir, ancak genellikle birkaç gün sonra düzelir. Rahatsızlık devam ederse, bu durum yanlış yapıştırma veya diş çürüğü olduğu anlamına gelebilir.
Hafif çarpık dişler kaplamalarla düzeltilebilir. Yanlış hizalamanın daha şiddetli olduğu durumlarda, kaplamalar uygulanmadan önce diş teli veya plak gibi ortodontik tedaviler gereklidir.
Kaplamayı tutan yapıştırıcı zayıflamış olabilir. Kaplamanın altındaki toksinler stabilitesini zayıflatabilir. Zamanla, kaplamalar ısırma kuvvetleri nedeniyle gevşeyebilir.
İlgili Tedaviler
Diş Kaplama Fiyatları
Bize Ulaşın
Ücretsiz Danışma ve Fiyat Bilgisi için
Hızlı yanıt süreleri
7/24 telefon desteği
Diş tedavisi, sağlıklı bir gülümseme için önemli bir adımdır. Kliniğimiz, uzman kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla size en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Tedavi süreciniz boyunca tüm aşamalarda sizi bilgilendiriyoruz.
Çağrı için telefon hattımızz