Diş beyazlatma en çok talep edilen kozmetik diş tedavilerinden biridir. Diş hekimlerinin uyguladığı profesyonel tedavilerden evde uygulanan bir dizi tekniğe kadar, insanlar daha beyaz dişler elde etmek için çeşitli seçeneklere sahiptir.
Bu prosedürlerin çoğu, diş katmanlarına nüfuz etmek ve renk değişikliği ile mücadele etmek için büyük ölçüde hidrojen peroksit veya karbamid peroksit gibi ağartma maddelerine dayanır.
Renk değişikliğinin nedenini anlamak, uygun bir yöntem seçmek, sonuçların güvenli, hem kalıcı hem tatmin edici olmasını sağlayacaktır.
Hem güvenli hem de uzun süreli parlaklık için tasarlanmış gelişmiş diş beyazlatma yöntemleriyle gülüşünü göz alıcı bir hale gelebilir. Diş minesine zarar vermeden lekeleri gidererek doğal beyazlığınızı koruyabilirsiniz
Diş beyazlatma, farklı ihtiyaçlarla tercihlere göre yapılan, dişleri lekelerden arındırarak parlaklığını artırmayı amaçlayan esnek bir kozmetik işlemdir. Daha parlak, kendinden emin bir gülümseme için profesyonel ofis tipi diş beyazlatma yöntemi tercih edilir. Uygun maliyetli çözümler için, diş hekiminin önereceği evde beyazlatma kitleri de kullanılabilir.
Diş beyazlatma işlemi doğal dişlerin rengini güvenli bir şekilde açar. Dişlerde veya diş etlerinde geçici hassasiyet yaygın bir yan etkidir. Etkiler çoğunlukla işlemi takip eden birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Her hasta, lekelenmenin türü ve şiddetine göre uygun bir beyazlatma yöntemi seçmek için bir değerlendirme testinden geçmelidir. Beyazlatma etkisini korumak için iyi bir ağız hijyeni şarttır. Kahve ve tütün gibi maddelerle lekelenmenin sınırlandırılması gereklidir.
Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi, ev tipi beyazlatma tedavilerinden hem çok daha hızlı hem de çok daha belirgindir. Diş hekimleri çok daha iyi beyazlatma sonuçları için özel ışıklar veya ısıtma elemanları ile güçlendirilebilen çok güçlü bir beyazlatma solüsyonu kullanır.
Klinik diş beyazlatma işlemi 30 ila 60 dakika arasında sürer. Bazı gelişmiş sistemlerle "Zoom Beyazlatma" gibi, iki saatlik ayrı ayrı seanslarla benzer iyileştirmeler yapılmaktadır.
Diş beyazlatmanın temelinde yatan prensip, diş içindeki leke bileşiklerini parçalayan reaktif oksijen moleküllerini serbest bırakan ağartma maddesine dayanır. Profesyonel solüsyonlar daha güçlüdür ve daha yüksek konsantrasyon nedeniyle daha hızlı, daha etkili sonuçlar sağlar.
Daha güçlü ajanların dişlerde hassasiyet veya diş etlerinde tahriş gibi geçici yan etkileri olabilir. Bu tür tedaviler yalnızca doğal dişlerde işe yarar ve kuron, kaplama veya dolgu gibi diş restorasyonlarının rengini etkilemez.
Karışık diş yapısına sahip hastalar, dişlerin uyumsuzluğunu önlemek için beyazlatmayı düşünürken dikkatli olmalıdır.
Beyazlatma konusunda doğru yaklaşımı belirlemek için, dişlerinizi ne tür renk değişikliklerinin etkilediğini anlamak önemlidir. En genel anlamda, bu renklenmeler iki ana tipte kategorize edilebilir:
Ekstrinsik lekeler, genellikle sık sık kahve, çay, şarap içilmesi veya tütün kullanımından kaynaklanan dış etkenlerden kaynaklanır. Genellikle, dışsal lekeler profesyonel temizlik veya beyazlatma ürünleri ile daha kolay tedavi edilir.
İntrinsik lekeler dişin içinde oluşan lekelerdir ve yaşlanma, travma veya tetrasiklin içeren bazı ilaçların tüketimi gibi faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu tip lekeler, uygun beyazlatma için mine ve dentine nüfuz etmek amacıyla genellikle kimyasal ağartma gerektirir.
Kolaylığa önem verenler, diş hekimleri tarafından sağlanan evde diş beyazlatma kitlerini uygun bir alternatif olarak bulabilirler. Bu tür kitlerin çoğu, doğru uygulama ve optimum beyazlatma için profesyonel sınıf beyazlatma jelleri ile birlikte özel olarak takılmış kalıplar içerir. Kalıplar, diş hekiminizin tavsiyesine bağlı olarak gün boyunca veya gece boyunca takılabilir.
Diğer reçetesiz beyazlatma ürünleri arasında daha bütçe dostu olan şeritler, jeller ve diş macunları bulunur. Ancak bu ürünler daha az etkileyici sonuçlar verir ve daha uzun süre sürekli kullanılmaları gerekebilir.
Bu ürünlerin yetersiz veya aşırı kullanımı diş minesinin bozulmasına yol açabilir, bu nedenle herhangi bir beyazlatma işlemine başlamadan önce bir diş hekimine danışmak önemlidir.
Diş beyazlatma çok popüler bir kozmetik prosedürdür ancak diş beyazlatlatma öncesi dikkat edilmesi gereken birkaç geçici yan etki ortaya çıkabilir. Bunlardan en yaygın olanı, beyazlatma ürünlerindeki peroksitin dişin sinirini veya yumuşak dokusunu tahriş etmesinden kaynaklanabilen diş hassasiyetidir.
Diş hassasiyeti, sıcak veya soğuk nesneler tüketirken rahatsızlık hissidir. Hatta beklenmedik bir anda ortaya çıkan keskin bir ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Bu genellikle geçicidir ve birkaç gün sonra kaybolur. En yaygın sorun diş etlerinin tahriş olmasıdır. Genellikle beyazlatma jellerinin yanlış uygulanmasından veya kötü takılmış plaklardan kaynaklanır.
Çoğu zaman diş etleri korunarak gerçekleştirilen ofis içi beyazlatma prosedürleri bu yan etkileri azaltır. Evde beyazlatma kitleri, diş eti tahrişini veya mine hasarını önlemek için talimatların dikkatli bir şekilde takip edilmesini gerektirir.
Beyazlatma ürünlerinin aşırı kullanımı veya önerilenden daha uzun süreli tedaviler, minede kalıcı hasara yol açarak hassasiyeti artırabilir. 2019 yılında yapılan bir çalışma da bu durumu yineleyerek, bu tür uzun süreli tedavilerin kullanımında, ürünlerin kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekmiştir.
Diş renk değişimleri yaşlanmaya, genetiğe ve ilaçlara bağlı renk değişikliklerinin yanı sıra sigara, kahve ve şarap tüketiminden kaynaklanır. Bu nedenlere bağlı renk değişikliklerinden rahatsız olanlar diş beyazlatma işlemi ile sorunları giderilerek düzeltibilir.
Güzel bir gülümseme, sağlıklı diş ve diş etlerinin korunmasına bağlıdır. Diş beyazlatma işlemi, kuronlar, kaplamalar veya implantlar üzerinde işe yaramaz. Hatta bazı materyal türlerine zarar verebilir.
Daha beyaz dişlerle ilgilenenler için, kendilerine en uygun seçenekleri belirlemek üzere bir diş hekimine danışmaları önerilir. Beyazlatma seçmeli bir prosedürdür ve kişisel tercih ve ağız sağlığıyla uyum içinde gerçekleştirilmelidir. İleri derecede renklenmiş dişleri olan bireyler kaplama veya kuron yaptırmayı düşünebilir. Bu yöntemlerin de potansiyel riskleri ve ek masrafları vardır.
Doğru yapıldığında diş beyazlatma yöntemleri genellikle güvenlidir, ancak riskleri de yok değildir:
Diş hassasiyeti oluşabilir. Hem ofis içi hem de evde yapılan tedavilerde yaygın olan bu hassasiyet, peroksitin diş özüne maruz kalması nedeniyle ortaya çıkabilir. Beyazlatmadan önce potasyum nitrat veya sodyum florür jel gibi duyarsızlaştırıcı ajanların kullanılması bu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Diş eti tahrişi, diş etlerinin beyazlatıcı ajanlarla teması, özellikle kötü oturan plaklarda veya aşırı kullanımda tahrişe neden olabilir. Genellikle bu tahriş çok hafiftir ve çoğunlukla tedaviden bir süre sonra kendiliğinden düzelir.
Mine hasarıoluşabilir. Aşırı beyazlatma kullanımı sonunda mine tabakasını aşındırarak, dişi daha fazla tahribata karşı koruyan bu kalkanı inceltebilir.
Yüzeyde değişiklikler gözlenebilir. Diğer beyazlatma yöntemleri bazen diş minesinde pürüzlere yol açabilir. Dişlerdeki mineralleri süzerek gelecekteki lekelere karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş temizliği gibi iyi ağız hijyeni uygulamaları yapılmazsa beyazlatma etkisi o kadar uzun sürmeyecektir. Ayrıca diş minesini lekeleyebilecek veya zayıflatabilecek bazı gıdalardan kaçınmak da önemlidir:
Sağlayıcıya ve yönteme bağlı olarak, profesyonel beyazlatmanın maliyeti 8.000 ila 15.000 tl arasında değişebilir. Bu, anında ve radikal sonuçlar isteyen herkes için en iyi seçenektir.
Özellik | En Düşük | En Yüksek |
---|---|---|
Ofis tipi beyazlatma işlemi | 8.000 TL | 14.000 TL |
Ev tipi beyazlatma kiti | 5.000 TL | 9.000 TL |
Ofis Beyazlatması + Ev Kiti | 8.500 TL | 15.000 TL |
Diş beyazlatma yöntemleri, çok sararmış dişlere sahip bireyler için etkilidir. Kahverengi veya gri renk değişikliği olanlar sınırlı sonuçlar görebilir ve bazı durumlarda beyazlatma hiç işe yaramayabilir.
En iyi sonuçlar ve minimum risk için, herhangi bir beyazlatma tedavisine başlamadan önce diş hekiminize danışın. Profesyonel tedaviler genellikle reçetesiz seçeneklerden daha etkili ve güvenlidir, ancak daha pahalı olabilirler ve sigorta kapsamında değildirler.
Diş beyazlatmanın tıbbi olarak gerekli değil, genellikle bir tercih meselesi olduğunu unutmayın. Bu nedenle, diş sağlığınıza öncelik verin ve gülüşünüz için en iyi ve en güvenli seçenek için bir profesyonel hekimin neler sunabileceğini bilin.
Beyazlatmanın etkisi, bireyin alışkanlıklarına ve yaşam tarzına bağlı olarak farklı bireylerde farklı şekilde sürer. Profesyonel diş beyazlatma yöntemleri daha belirgin ve uzun ömürlüdür, ancak istenen rengi korumak için düzenli ağız bakımı ile beyazlatıcı diş macunu kullanılarak rötuşlar yapılması gerekir.
Lekeye neden olan yiyecek ve içeceklerden kaçınmak da tedavinin etkilerini uzatacaktır. Hasta, diş hekiminin tavsiyelerine uymalı ve en iyi sonuçları korumak için periyodik temizlik planlamalıdır.
Ücretsiz Danışma ve Fiyat Bilgisi için
Diş tedavisi, sağlıklı bir gülümseme için önemli bir adımdır. Kliniğimiz, uzman kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla size en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Tedavi süreciniz boyunca tüm aşamalarda sizi bilgilendiriyoruz.
Sorumluluk Reddi: Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Tedavi seçenekleri, kişinin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, uzman bir diş hekimi ile görüşmeniz önemlidir. Fiyat Bilgisi: Verilen fiyatlar, tedavi süreci ve klinik koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Fiyatlar hakkında kesin bilgi almak için lütfen kliniğimizle iletişime geçin.
Şirinyalı Mah. İsmet Gökşen Cd. No: 54/A Muratpaşa/Antalya TURKEY