Protez Diş Nedir? Nasıl Yapılır?
Halk arasında takma diş olarak bilinen protez diş, akrilik, naylon veya metallerden yapılan özelleştirilmiş diş apareyleridir. Bu protezler diş etlerinin üzerine oturur, böylece eksik dişlerin yerini alır. Eksik dişlerle ilişkili sorunların düzeltilmesine yardımcı olur.
Eksik dişler çiğnemeyi ve düzgün konuşmayı zorlaştırabilir. Eksik dişlerin yarattığı boşluk, komşu dişlerin bu boşluğa doğru hareket etmesine ve muhtemelen dişlerin yanlış hizalanmasına neden olabilir.
Protezler bu sorunların çoğunu çözer ve ağız işlevini ve estetiğini geri kazandırabilir. Protez çeşitleri kaybın boyutuna göre temel olarak tam ve kısmi olmak üzere iki türe ayrılır.
Eksik Dişlerinizi Protez ile Tamamlayın
Kliniğimizde, gelişmiş teknolojiyle çene yapınızın ve diş sağlığınızın detaylı incelemesi yapılır. Protez diş tedavisi, kaybolan dişlerinizi estetik ve fonksiyonel bir şekilde yeniden kazandırabilir.
Tam protez, diş etleri üzerine oturur ve bütün bir diş arkının yerini alır. Bu protez diş çıkarılabilir ve desteklerini damaktan veya alt çene sırtından alırlar, ancak ek stabilite sağlamak için genellikle protez yapıştırıcısı gereklidir.
Daha küçük boşlukları dolduran ve ekstra ankraj için kalan doğal dişleri kullanan parçalı(parsiyel) protezler, diş köprüleri yerine uygulanabilir bir alternatiftir.
İster hareketli protez, ister sabit köprü veya diş implantları olsun, bunlar gülüşünüzü yeniden inşa eder, ağız sağlığınızı iyileştirir, yaşam kalitenizi artırır.
Protez Diş Nedir?
Diş protezi, eksik dişlerin ve onları çevreleyen dokuların yerine takılan özel yapım bir tasarım materyaldir. Protezler görünümleri ve işlevleri bakımından eksik dişlere benzeyecek şekilde benzersiz olarak yapılır. Kişinin güvenle yemek yemesini, sohbet etmesini ve hatta gülümsemesini sağlar. Hastanın ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlı olarak çıkarılabilir veya sabit olabilirler.
Protezler sadece estetikle ilgili değildir. Ağız sağlığı açısından da çok önemlidir. Eksik dişler olduğunda kemik kaybı, kalan dişlerin kayması, çiğneme ve konuşma sorunları ortaya çıkar. Eksik dişlerin bir diş protezi ile değiştirilmesi bu sorunların önlenmesine yardımcı olur ve uzun vadede sağlıklı bir ağız boşluğuna katkıda bulunur.
Tam Protez
Tam protez dişler üst veya alt çenedeki tüm dişlerin yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tam protez diş eti renginde akrilik bir taban üzerine monte edilmiş yapay dişlerden oluşur. Diş yapıştırıcıları ile yerinde tutulurlar.
Konvansiyonel tam protez diş, diş çekimi sonrasında diş etleri iyileştikten sonra yapılır. Süreç genellikle birkaç ay sürer. Immediate tam protez, diş çekiminden hemen sonra takılır. İyileşme sırasında dişlerin hemen yerine konmasına izin verir, ancak diş etleri küçüldükçe genellikle sık sık ayarlamalar gerekir.
Kısmi Protez
Sadece bir veya birkaç diş eksik olduğunda, kısmi protez klipsleri bitişik doğal dişlere tutturulur. Parsiyel da denen protez diş, gerekli desteğe bağlı olarak plastik veya metal temel olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir. Metal daha hafif ve daha güçlüdür.
Kısmi Protezlerin Avantajları
Diğer restoratif alternatiflere kıyasla ucuzdur. Kısmi protez diş gerekirse ilave dişleri kabul etmek için kolayca modifiye edilebilir. Onarımı veya değiştirilmesi kolay ve daha ucuzdur.
Kısmi Protezlerin Dezavantajları
İlk başta rahatsız edici olabilir ve alışması biraz zaman alabilir. Her gece çıkarılmalı, iyice temizlenmelidir. Metal tokalar çirkin olabilir.
İmplant Destekli Protezler
İmplant destekli protezler, çene kemiğine yerleştirilen dental implantlara takılan protezlerdir. Geleneksel protezlere göre çok daha sağlam olan protezler, yapıştırıcıyı ortadan kaldırdıkları için genellikle “geçmeli protez” olarak adlandırılır.
İmplant destekli protez diş diğer türler gibi çıkarılmaz, bunun yerine diş implantları tarafından kalıcı olarak yerine sabitlenir. Çıkarılamayan protez diş sahibi olmak isteyen hastalar için iyi bir alternatiftir. Ancak, aparey altında diş ipi kullanımı da dahil olmak üzere kapsamlı temizlik gerektirirler.
Protezler Nasıl Yapılır?
Protezler kişiye özel yapılır. Diş hekiminiz ağzınızın tam ölçüsünü alır ve bir diş teknisyeni ağız yapınızın bir modelini oluşturur. Cihaz doğal görünecek ve ağzınızda rahat hissedilecek şekilde tasarlanmıştır.
Bazı durumlarda, tam bir protez seti takılmadan önce ilave dişlerin çekilmesi gerekebilir. Duruma bağlı olarak diş hekiminiz diş etlerinin iyileşmesini beklemeyi önerebilir. Nihai uyumu iyileştirebildiği gibi hemen takma da bir alternatiftir. Genellikle daha sonra ayarlamalar yapılması gerekir.
Protez Diş Öncesi ve Sonrası
Diş Protezlerinin Avantajları ve Faydaları
Temel fonksiyonları geri kazandırır. Diş kaybına çiğneme ve artikülasyon zorlukları eşlik edebilir. Diş protezleri, etkin gıda alımı ve belirgin telaffuz sağlayarak bu sorunları çözer.
Estetik çekiciliği artırır. Doğal bir dişin görünümünü ve hissini taklit edecek şekilde tasarlanan protez diş, çökük bir görünümü önlemek için kaslı yüz yapısını korurken gülüşünüzü ve genel yüz hatlarınızı geliştirir.
Kemik sağlığının korunmasını sağlar. Dişler eksik olduğunda, uyarım eksikliği nedeniyle çene kemiğinde kemik kaybı yaygındır. Protezler, özellikle de implantlar kemiğinizi uyarır. Yoğunluğu ve yapıyı korumaya yardımcı olur.
Onarılmış, eksiksiz bir gülümseme özgüveni artırabilir. Protezler, hastaların boşluklar veya kusurlar hakkında endişelenmeden gülmelerine, gülümsemelerine ve sosyal etkileşimlere katılmalarına olanak tanır.
Uzun vadeli ağız sağlığını destekler. Eksik dişlerin yerine takılması, kalan dişlerin potansiyel kaymasını ortadan kaldırarak periodontal hastalık, diş çürüğü ve maloklüzyon risklerini azaltır.
Diş eksikliğinden kaynaklı konuşma zorluğunu giderir ve konfor sağlar. Eksik dişler telaffuzu ve çiğnemeyi zorlaştırabilirken, protezler daha net konuşma ve daha rahat yemek yeme imkanı sağlar. Çürüme veya hizasızlık sorunlarına yol açabilecek boşlukları doldurarak kalan dişlerin sağlığını korurlar.
Tıbbi olarak gerekli olması halinde protezler sigorta kapsamında ödemesi mevcuttur ancak birçok kişi özel olarak yaptırmayı tercih etmektedir. Fiyat teklifi almak için yerel kliniğimizi ziyaret edin. Personelimiz sorunuzla ilgili size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Protez Oluşturma Süreci
Protezlerin takılması ve doğal görünmesi için hassas bir şekilde yapılması birkaç adım gerektirir. Genellikle birkaç hafta sürer ve aşağıda genel adımlar yer almaktadır.
Ölçme ve Ölçü Alma
Diş hekiminiz, diş etlerinizin ve kalan dişlerinizin şekli de dahil olmak üzere üst ve alt çenenizin çok hassas ölçülerini alarak başlayacaktır. Bu hem bir ön ölçü hem de genellikle bir son ölçü ile yapılır. Üst ve alt çenelerinizin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu, aralarında ne kadar boşluk olduğunu göstermek için ölçümler de yapılacaktır.
Ağzınızın Bir Modelinin Oluşturulması
Ölçüler tamamlandıktan sonra bir diş laboratuvarına gönderilir ve burada bir teknisyen bunlardan ağzınızın taştan bir kopyasını oluşturur. Bu model, uygun uyum ve konfora sahip özelleştirilmiş protezlerinizi yapmak için kullanılır.
Özelleştirme ve Yapım
Protez yapım prosedürü, yapay dişlerin ana hatlarının çizilmesine ve düzgün bir şekilde konumlandırılmasına yardımcı olacak mum kayıt blokları ile başlar. Teknisyen protez tabanını oluştururken akrilik, naylon veya reçine gibi malzemeler kullanır. Yapay dişler uygun bir oklüzyon ve görünüm yakalayacak şekilde yerleştirilir. Bu aşamada, protezlerin uyumuna ve görünümüne ince ayar yapmak için daha fazla ayarlama yapılır.
Son İşlem ve Parlatma
Yapı hazır olduğunda, protez mümkün olduğunca doğal görünmesi için parlatılır. Daha sonra takılması için diş hekiminize geri götürülür ve protezin ağzınızla iyi hizalandığı ve rahat olup olmadığı kontrol edilir.
Düzenli Takip ve Ayarlama
Tam protezleri olanlar için bile düzenli diş hekimi ziyaretleri hala çok önemlidir. Diş hekiminiz her türlü ağız sağlığı sorununu kontrol edecek ve protezlerinizin tam oturmasını sağlayacaktır. Kötü oturan protezler oldukça rahatsız edici olabilir ve tahriş edebilir. Bu tür sorunların önceden tespit edilmesi gerekir.
Diş hekiminize yapacağınız düzenli ziyaretlerin yanı sıra bu bakım yönergelerini izleyerek, protezleriniz uzun yıllar dayanabilir ve gülümsemenizi sağlıklı ve rahat tutabilir.
Protezler Nasıl Takılır
Protezler her bireye uyacak şekilde özel olarak yapılır. Bu, protezin hem mümkün olduğunca doğal görünmesi hem de rahat hissettirmesi için yapılır.
Diş hekimi, protezlerin diş etlerinin ve kalan dişlerin şekline ve yapısına uygun olmasını sağlamak için diş macunu ile ağızdan bir ölçü alır. Bir diş teknisyeni, verilen ölçülere dayanarak protezleri imal eder, doğru boyut ve şekilde şekillendirir.
Takıldıktan sonra, konfor ve işlevselliğin iyileştirilmesi için daha fazla ayarlama yapılması gerekir. Bazı durumlarda, protezler takılmadan önce diş çekimi gibi ek diş prosedürleri gerekebilir.
Tam bir protez seti gerekiyorsa, diş hekiminiz nihai apareyi yerleştirmeden önce diş etlerinizin birkaç hafta iyileşmesine izin vermenizi önerebilir. Alternatif olarak, diş etleriniz uyum sağladıkça daha fazla ayarlama gerektirebilecek olsa da, anında protezler sağlanabilir.
Protezlerinizi Sabitleme
Protez diş, türüne bağlı olarak çeşitli yöntemlerle yerinde tutulabilir. Kısmi Protezler, çoğunlukla stabilite için bitişik doğal dişlere güvenli bir şekilde tutturulan kroşelerle tasarlanmıştır.
Tam üst protez dişler, protez ile ağız çatısı arasında ince bir tükürük tabakası tarafından oluşturulan emişe bağlıdırlar.
Tam alt protezler, daha az diş eti desteğiyle bunları dengelemek daha zor olabilir. Bazıları için yanaklarınızı ve dilinizi kullanarak nasıl dengeleyeceğinizi öğrenmek zaman ve sabır gerektirir.
Protez Yapıştırıcıları Kullanmalı mısınız?
Protez yapıştırıcıları bazı durumlarda yardımcı olabilir. İyi oturan protezlerin tutuculuğunu ve stabilitesini artırarak daha fazla güven duygusu sağlayabilirler.
Ağız kuruluğu durumlarında kullanılabilir. İlaç alımı, yaş, tıbbi koşullar nedeniyle ağız kuruluğu olan kişiler, yapıştırıcının yardımcı olduğu durumlar olur. Yüz kaslarının sürekli hareket ettiği durumlarda da faydalı olacaktır.
İyi oturan protezler nadiren yerinde kalmak için yapıştırıcı gerektirir. Ancak çene kemiğinde önemli ölçüde erime varsa, yapıştırıcılar protezin tutuculuğunu arttırmada faydalı olabilir. Diş hekiminiz veya klinik diş teknisyeniniz yapıştırıcının sizin durumunuzda faydalı olup olmayacağını size söyleyebilecektir.
Protez Yapıştırıcısı Nasıl Çıkarılır
Yapıştırıcı kalıntılarını gidermek için protezlerinizi sabun ve ılık suyla nazikçe fırçalayın. Ağzınızda kalan yapışkanlar nemli bir bez veya mutfak rulosu ile temizlenebilir.
Protezinizinize Nasıl Düzgün Bakım Yapabilirsiniz?
Protezler, dayanıklılıkları ve ağız hijyeni için uygun bakıma ihtiyaç duyar. Protezin mümkün olan en iyi durumda olmasını sağlamak için aşağıdaki öneriler uygulanmalıdır.
Protez Bakımında Günlük Rutin
Protezlerinizi gece çıkarın. Diş etlerinize dinlenmeleri ve ağız hijyenini korumaları için zaman verir. Proteziniz kurumaması veya eğrilmemesi gerektiğinden, ya bir bardak suya ya da bir tür protez temizleme solüsyonuna batırılmış halde tutulmalıdır.
Protezinizi bir protez fırçası ve uygun bir macun veya sabun kullanarak günde en az iki kez temizleyin. Diş etleriyle temas edenler de dahil olmak üzere tüm yüzeyleri temizleyin.
Ağız hijyenine uyun. Tam protez takıyor olsanız bile, plak ve kalıntıları temizlemek için diş etlerinizi, dilinizi, iç yanaklarınızı ve ağzınızın tavanını günde iki kez fırçalamalısınız. Kalan doğal dişleriniz varsa, bunları florürlü diş macunu ile fırçalayın ve düzenli olarak diş ipi kullanın.
Düşme durumunda kırılmayı önlemek için protezleri yumuşak bir havlu veya bir kase su üzerinde temizleyin. Bazı protezler özel temizleme solüsyonları gerektiren yumuşak astarlara sahiptir. Herhangi bir ürün kullanmadan önce diş hekiminize danışın.
Malzemenin bozulmasını önlemek için protezleri kullanmadığınız zamanlarda daima suda veya belirlenmiş bir solüsyonda saklayın. Tam protez diş kullananlar da bile ağız hijyeni ihmal edilmemelidir. Diş etlerinin, dilin ve damağın günlük olarak fırçalanması, pamukçuk ve diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara neden olabilecek bakterileri ve küçük yiyecek parçacıklarını ortadan kaldırır.
Protezlerle Yemek Yemek
Protezlerle yemek yemeye alışmak zaman ve sabır gerektirir. İlk başta, çiğnenmesi kolay ve küçük, yönetilebilir parçalara bölünmüş yumuşak yiyecekler yemeniz tavsiye edilir. Dengeyi korumak ve protezlerin yerinden çıkmasını önlemek için ağzınızın her iki tarafını kullanarak yavaş ve eşit şekilde çiğneyin.
Başlangıçta Kaçınılması Gereken Gıdalar
Yeni protezlerinize alışırken bazı yiyecekleri yemekten kaçının. Bunların başında yapışkan yiyecekler gelir. Sakız çiğnemek, protezlere yapışıp onları yerinden çıkarabilir.
Kuruyemişler ve çiğ sebzeler gibi protezlere çok fazla baskı uygulayabilecek, sert yiyecekler yenmemelidir. Keskin kenarlı yiyecekler, diş etlerine sürtünebilecek kabuklu ekmek veya patates cipsi de yenmemelidir.
Bir süre alıştıktan sonra, sevdiğiniz neredeyse tüm yiyecekleri tüketene kadar diyetinize daha fazla gıda ürünü ekleyin.
Protezlere Alternatifler
Geleneksel protezlerin yanı sıra başka bir alternatif daha vardır ve en önemlisi de diş implantlarıdır. İmplantlar, eksik dişleri sökmeye gerek kalmadan etkili bir şekilde yerine koyabilen sabit köprüler için destek olarak kullanılabilir. Bu alternatif işlem, daha pahalı olan geleneksel protezlere kıyasla daha işlevsel olabileceğinden, görünüm ve his açısından gerçek dişe çok daha yakındır.
Tüm Ağız Restorasyonu
Diş İmplantları mı Protez mi?
Geliştirilmiş, stabilite ve konfor açısından implantlar, takma dişlerin kalıcı olarak sabitlendiği alt çeneye bağlanır, böylece kayma olmaz. Kalıcı çözüm olarak, protezler kısıtlamalar altında oldukları için zamana göre değişme eğilimindedir. Buna karşın implantlar yapısal olarak kalıcı bir çözümle tasarlanmıştır.
Kemik koruma açısından implantlar, dişler eksik olduğunda gerileyen çene kemiğini uyararak kemik bozulmasını önler. Diş implantları ayrıca protezlerin stabilize edilmesine yardımcı olarak daha rahat kullanılmalarını sağlar. İmplant destekli protezler kaymaz veya çıkma yapmadığından konuşmayı ve yemek yemeyi kolaylaştırır.
Diş implantları için uygun adayların durumları değişebilir. Kişisel ihtiyaçları, uygun kemik yoğunluğu ve ağız sağlığı durumları için en iyi çözümü bulmaya yardımcı olacak bir diş hekimine görünmek gerekir.
Protez Diş Fiyatları
Protez Türü |
Başlangıç Fiyatı (TL) |
Tam Protez (Akrilik Tek Çene) |
20.000 |
Bölümlü Protez (Akrilik Tek Çene) |
19,200 |
Tam Protez (Tek Çene) |
26,800 |
Hassas Tutuculu Protezler(Tek Çene - Tutucu Hariç) |
24,500 |
İmplant Destekli Hareketli Protezler (İmplant Hariç - Tek Çene) |
25,000 |
Bize Ulaşın
Ücretsiz Danışma ve Fiyat Bilgisi için
Hızlı yanıt süreleri
7/24 telefon desteği
Diş tedavisi, sağlıklı bir gülümseme için önemli bir adımdır. Kliniğimiz, uzman kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla size en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Tedavi süreciniz boyunca tüm aşamalarda sizi bilgilendiriyoruz.
Çağrı için telefon hattımızz