İ.Gökşen Cd. No: 54/A M.Paşa/Antalya +90 537 356 62 55 bilgi@andepol.com

Diş Taşı Temizliği

Yaygın olarak tartar olarak bilinen diş taşı, plak birikiminin bir sonucu olarak dişlerde ve diş eti çizgisi boyunca oluşan sertleşmiş bir birikintidir. Gıda parçacıklarının, tükürüğün ve bakterilerin bir süre boyunca birleşmesi ve ardından mineralleşmesi sonucu oluşur.

Diş taşı, bulunduğu yere bağlı olarak sarımsı veya kahverengimsi renkte görülebilir. Diş taşı bir kez oluştuktan sonra o kadar sertleşir ki sıradan fırçalama ve diş ipi kullanımı ile temizlenemez. İyi ağız hijyeni uygulamaları ve diş temizliği düzenli olarak yapılmazsa, bu mineralize birikintiler büyümeye devam eder.

Diş Taşı Temizliği

Eksik Dişlerinizi Protez ile Tamamlayın

Kliniğimizde, gelişmiş teknolojiyle çene yapınızın ve diş sağlığınızın detaylı incelemesi yapılır. Protez diş tedavisi, kaybolan dişlerinizi estetik ve fonksiyonel bir şekilde yeniden kazandırabilir.

8 dk okuma
30-60 dk tedavi süresi
DDS PhD. Uzm. Kıvanç Ulusoy tıbbi olarak kontrol etmiştir.

Tartar oluşumu ağız sağlığı sorunları riskini artırır. Bazı bireyler genetik yapıları, tükürük bileşimleri veya kötü ağız hijyeni uygulamaları nedeniyle daha hızlı oluşuma yatkın olabilirler.

Periodontal hastalıklar ve diş çürükleri gibi diş sorunlarının ciddiyetini, dolayısıyla varlığını artırır. Profesyonel temizlik, tartar oluşumunun önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olarak sağlıklı diş ve diş etlerinin korunmasına yardımcı olacaktır.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı, plaktan veya dişler üzerinde belirli bir süre içinde sertleşen bakteri, gıda parçacıkları ve tükürük birikintisinden oluşan birikintidir. Periyodik olarak temizlenmezse, birikim mineralleşerek tartara dönüşür. Diş eti çekilmesine, çürüklere ve ağız kokusuna neden olur.

Tedavi edilmeyen ve tartar üzerinde bırakılanla karşılaştırıldığında, etkileyebilecek hafif yüzey değişiklikleri çok yüksek kalır. Bir kez oluştuktan sonra, diş macunu veya karbonat fırçalamak birikimi ortadan kaldırmaz.

Diş taşı olarak bilinen tartar, bir süre dişler üzerinde biriken bir dizi diş plağıdır. Diş eti çizgisinin hem üstünde hem de altında oluşabilir. Her insanın ağzı plak içerdiğinden, ağız hijyeni ile yetersiz uzaklaştırılması tartar oluşumuna izin verir.

Tartar oluştuktan sonra, sadece fırçalama veya diş ipi ile temizlenmesi mümkün değildir. Etkilenen bölgeden uzaklaştırılması ve daha ileri komplikasyonların önlenmesi için bir diş hekimi veya diş hijyenisti tarafından profesyonel temizlik yapılması gerekir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?

Birçok kişinin düşündüğünün aksine, diş taşlarının profesyonel olarak temizlenmesi hiç de zararlı değildir, aksine ağız ve genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Uygulanan yöntemlerin içeriğinde bir temizleme işlemi olarak yüzeylere hafif çizik atılmasıyla çok az risk mevcuttur.

Bazı birikintiler ev ilaçları ile giderilse de, kalan pürüzlü yüzey plak ve bakterileri çekmeye devam eder. Düzgün bir şekilde çıkarılması için pürüzsüz bir diş yüzeyi sağlayabilen özel diş aletleri gerekir.

Tek bir temizlik seansının tartarın tekrar oluşmasını engellemediğini de unutmamak önemlidir. Bakteri plağı, tükürük bileşimi ve bireyler arasındaki mikrobiyom farklılıkları gibi faktörlere bağlı olarak 24 saat kadar kısa bir süre içinde sertleşerek tartara dönüşebilir.

Profesyonel temizlik mevcut tartarı ortadan kaldırırken, günlük fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli kontroller yoluyla ağız hijyeninin sürdürülmesi uzun vadeli önleme için gereklidir.

Uzman diş hekimleri tarafından yapıldığında, profesyonel diş taşı temizliği son derece faydalıdır. Daha sağlıklı diş etlerine ve daha güçlü dişlere katkıda bulunur. Düzenli tartar temizliği, diş eti hastalıklarını ve diş çürümelerini önleyerek doğal dişlerin daha uzun süre korunmasına yardımcı olur.

Tartar Nasıl Gelişir?

Diş taşı, plak dişlerden yeterince uzaklaştırılmadığında oluşur. Plak, diş yüzeylerinde gıda parçacıkları, tükürük ve bakterilerden oluşan yapışkan bir filmdir. Rahatsız edilmezse mineralize olur ve sertleşerek tartarı oluşturur. Tartar oluşumunun en sık nedeni kötü ağız hijyenidir.

Tartar Oluşumuna Katkıda Bulunan Faktörler

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör plak ve tartar oluşumuna katkıda bulunabilir:

  • Yetersiz veya seyrek diş fırçalama ve diş ipi kullanımı. Plak oluşumunu kontrol etmek için dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak önemlidir.
  • Yüksek şekerli ve karbonhidratlı beslenme. Ekmek, makarna ve şekerli içecekler gibi gıdalar bakterilerin çoğalmasını sağlayarak daha fazla plak oluşmasına neden olur.
  • Tütün kullanımı ve tütün ürünleri tartar oluşumunu hızlandırır. Sigara içenlerde birikintilerin temizlenmesi daha zor olabilir.
  • Genetik faktörler. Tükürük veya diş anatomisi farklıdır ve bazı insanlar doğal olarak tartar oluşumuna eğilimlidir. Ağız kuruluğu veya kserostomi, ağzı yiyecek artıkları ve bakterilerden temizlemek için doğal mekanizmaları sınırlayan tükürük akışının azalmasını içerir.
  • Dişin anatomik yapısı. Bazı dişler, özellikle azı dişleri ve çatlakları olanlar, plak toplamaya daha yatkındır. Böylece bunlar tartar oluşumu için yaygın yerler haline gelir.

Diş Taşı Temizliğinin Önemi

Diş taşı temizliği, tartar birikintilerinin giderilmesi yoluyla ağız sağlığının korunmasında önemli bir yöntemdir. Sağlıklı dişler ve genel sağlığın iyileştirilmesi için diş eti hastalıkları gibi diş hastalıklarını önlemek amacıyla düzenli olarak temizlik yapılması gerekir.

Tartar birikimi, gingivitis olarak bilinen diş eti iltihabına ve periodontitis gibi daha kötü durumlara yol açar. Diş taşı diş eti çizgisinin altında oluşursa, diş eti dokusuna zarar verir. Diş eti çekilmesi, kemik kaybı ve nihayetinde diş kaybı riski yaratır. Tartarın düzenli olarak temizlenmesi bu tür komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur.

Diş taşı temizlenirse kötü nefesi azaltır. Tartar ve plak içinde sıkışmış bakteriler, ağız kokusu olarak da bilinen kronik ağız kokusunun nedenleridir. Diş taşlarının temizlenmesi bakteri birikimini azaltır, dolayısıyla daha taze bir nefes sağlar.

Taş temizliği gülüş estetiğini artırır. Diş taşları dişlerinizde sarı veya kahverengi lekeler oluşturabilir. Gülüşünüz çirkinleşir. Bir profesyonel tarafından yapılan temizlik bu birikintileri ortadan kaldırır. Daha sağlıklı ve güzel bir gülümseme için doğal parlaklığın parlamasını sağlar.

Dişler güçlenir ve çürüme önlenir. Plak ve tartar zamanla diş minesini aşındırarak çürüklere ve hassasiyete neden olur. Bunların uzaklaştırılması diş minesini koruyarak dişleri güçlendirir ve çürüme riskini azaltır.

Bazı araştırmalar diş eti hastalığını kalp hastalığı ve diyabet gibi sistemik rahatsızlıklarla ilişkilendirmektedir. Diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. İlgili sağlık sorunları riskini azaltır.

Uzun vadede tedavi maliyetlerini düşürür. Diş taşlarının erken temizlenmesi, diş eti ve diş sorunlarının erken tespit ve tedavi edilmesini sağlayarak masrafları en aza indirir. Önleyici bakım, nihai yüksek maliyetli tedavileri azaltır.

Tartar temizliği her zaman kalifiye bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Diş hekimleri tartarı güvenli bir şekilde çıkaran ve gelecekteki plak birikimini azaltmak için dişleri parlatan özel aletler kullanır. Sağlıklı ve güvenli bir gülümseme için düzenli diş hekimi ziyaretleri ve diş temizliği gereklidir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği, diş taşlarını ortadan kaldıran profesyonel bir diş hekimliği prosedürüdür. Bir diş hekimi tarafından, hem dişlerin hem de diş etlerinin tamamen temizlenmesini takip ederek yapılabilir.

İlk olarak dişler ve diş etleri incelenerek muayene ve değerlendirme yapılır. Diş hekimi tartar ve plak birikimi belirtileri arar. Özellikle diş eti çizgisinin altında tartar birikiminin boyutunu belirlemek için gerekirse röntgen istenir.

Diş hekiminin özel aletler kullanarak diş yüzeyindeki tartarı temizler. Taş temizliği dişlerin görünen kısımlarında ve diş eti çizgisinin altında, sertleşmiş plağı tüm kısımlardan uzaklaştırmak için yapılır.

Diş eti çizgisinin altında tartar olduğunda kök planlaması yapılır. Diş köklerinin yüzeyini düzleştirerek bakterilerin yapışmasını zorlaştırır. Bu bölgelerde daha fazla tartar oluşmasını önler.

Diş taşı temizliği sonrasında dişlerinizi özel bir macunla parlatılır. Diş minesini güçlendirmek ve çürümeye karşı daha fazla koruma sağlamak için florür uygulanabilir.

Çoğu zaman temizleme işleminde ultrasonik cihazlar kullanılır. Bu cihazlar, tartarı parçalayan ve diş eti çizgisinin altından bile etkili bir şekilde çıkaran yüksek frekanslı titreşimler kullanır.

Özellikle ulaşılması zor alanlarda hassas temizlik için el aletleri kullanılır. Bu aletler dişlere zarar vermeden diş taşlarının dikkatli bir şekilde uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Diş taşlarının uzaklaştırılmasından sonra yüzeylerin pürüzsüzleştirilmesi yapılır. Plağın tekrar oluşmasını zorlaştırır. Bu aynı zamanda dişlerin görünümünü iyileştirmeye de yardımcı olacaktır.

Diş hekimi işlem sırasında diş etlerinizin sağlığını da izleyecektir. Bazı sorunlar tespit edilirse, daha ileri tedaviler veya tavsiyeler verilecektir. Son olarak, tüm süreç genellikle diş yüzeyinin çok daha parlak, temiz ve pürüzsüz hale getirilmesiyle sonuçlanır.

Diş taşı temizliği genellikle ağrısızdır, ancak diş etlerinin çok hassas olduğu durumlarda bir miktar rahatsızlık hissedilebilir. Sonrasında dişleriniz çok daha temiz ve diş etleriniz daha sağlıklı olacaktır. Bir diş hekimi veya hijyenist, tartar oluşumunu en iyi şekilde kontrol etmek ve optimum ağız sağlığını korumak için genellikle altı ayda bir olmak üzere bir temizlik programı önerecektir.

Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Normal düz prosedür olan en yalın haliyle diş taşı temizliğin fiyatları 1.500 ile 3.500 TL arasında değişir. Airflow kullanılması gibi durumda diş taşı temizlik fiyatı 3.000 - 4.500 TL'dir.

Maliyetler diş hekiminin deneyimi, kliniğin bulunduğu bölge, uygulanan teknolojiler ve hastanın ihtiyaçlarına göre seçilecek tedavi planına göre değişir. Fiyatı etkileyebilecek diğer faktörler, değişen teknolojiler ve tedavi yaklaşımlarıdır.

Lazer destekli temizlik gibi teknolojik açıdan daha yoğun olan yöntemlerin geleneksel yöntemlerden daha pahalı olacaktır. Fiyat ayrıca hastanın diş durumuna ve tartar birikintilerinin seviyesine de bağlı olabilir. Tedavisi daha zaman alıcı olan patolojik durumlar tedavi maliyetlerini yükseltebilir.

Plak ve Tartarlardan Etkili Bir Şekilde Kurtulmak İçin Ev Çözümleri

Plak oluşumu uygun ağız hijyeni ile önlenebilir, ancak tartarla evde mücadele etmek biraz zordur. Plak sertleştikten sonra tartar oluşturur ve sıradan fırçalama ile giderilemez. Diş hekimi bunu ofis ziyaretlerinde özel aletlerle yapar. Ama evet, plağı kontrol etmek ve ağız sağlığınızı korumak için evde birkaç şey deneyebilirsiniz.

Plak Giderimi için Karbonat

Fırçalama için karbonat kullanımı plak temizlemede en popüler yöntemlerden biri olmaya devam etmektedir. Karbonat hafif aşındırıcıdır. Diş minesine zarar vermeden dişleri etkili bir şekilde temizler. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, karbonatlı diş macunu plak azaltmada geleneksel diş macunundan daha etkili olabilir.

Daha ileri çalışmalar, karbonatlı diş macununun bir bileşen olarak kabartma tozu olsa bile güvenli aşındırıcılık seviyelerinde kaldığını ve bu nedenle doğru kullanıldığında diş minesine zarar vermediğini doğrulamıştır.

Geleneksel Yağ Yöntemi

Yağ kullanmak, çok eski zamanlardan beri var olan ve bakterilerden kurtulmak için başvurulan bir yöntemdir. Ağız sağlığını geliştirmek için hindistan cevizi yağı gibi yenilebilir yağ ile ağzın çalkalanmasıyla yapılan bir yöntemdir. Çok sayıda insana yardımcı olmuş olsa da, bu prosedür plak veya tartar temizliği için onaylanmamıştır.

Aloe Vera

Aloe Vera diş sağlığını iyileştirmek için faydalıdır. Ağızdaki tartar ve bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Taze aloe vera jeli, tadı biraz acı olsa da, bazı küçük faydalar için dişlere uygulanabilir.

Guava

Guava yaprakları ve meyvesi plak önleyicidir. Her ikisi de diş etlerindeki iltihabı azaltmak için kullanılır.

Diş Taşları Evde Temizlenebilir mi?

Evde diş taşı temizliği, doğal yollar arayan birçok kişi için oldukça popüler bir arayış haline gelmiştir. Karbonat, limon, tuz, sirke veya yağlar yaygın olarak tavsiye edilen ev tedavileri olsa da, bunların yanlış veya aşırı kullanımı diş minesine zarar verebilir.

Yöntem ve maddeler tartarı hafifçe parçalamak için işe yarayabilir, ancak çoğunlukla tamamen ortadan kaldıramaz. Dişler için çok aşındırıcı veya korozif olma özellikleri daha büyük, daha kapsamlı diş tedavilerine yol açacaktır. Güvenli ve etkili tartar temizliği için en iyisi bir diş hekimine danışmaktır.

Dişlerde Plak Ve Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir?

Dişlerde plak ve tartar oluşumunu önlemenin yolları arasında iyi bir ağız hijyeni yer alır. İyi bir ağız hijyeni, dişleri günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmaktan oluşur. İkinci olarak, yıpranmış kıllar görevlerini uygun şekilde yerine getirmeyeceğinden diş fırçanızı değiştirin.

Dişlerde plak ve tartar oluşumunu önlemenin yolları arasında iyi bir ağız hijyeni yer alır. İyi bir ağız hijyeni, dişleri günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmaktan oluşur. İkinci olarak, yıpranmış kıllar görevlerini uygun şekilde yerine getirmeyeceğinden diş fırçanızı değiştirin.

Düzenli diş muayeneleri ve profesyonel temizlik, ağız sağlığı sorunlarının önlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Ziyaretler sırasında diş hekimleri ağzınızı diş çürüğü, diş eti hastalığı ve ağız kanseri belirtileri açısından derinlemesine inceler.

Ayrıca, özellikle ulaşılması zor bölgelerde olmak üzere dişlerdeki plak ve tartarı temizlerler. Ayrıca diş hekimleri diş minesini güçlendirmek ve çürük riskini azaltmak için florür tedavisi uygulayabilir.

Diş hekimi diş çürüğü veya herhangi bir diş eti iltihabı belirtisi bulursa, semptom yönetimi ve daha fazla önleme üzerinde duracaktır. İlaçlı gargara veya ağız bakım rutininde değişiklik yapılmasına yönelik tavsiyeler verebilir.

Dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu ile günde iki ila üç kez fırçalayın.

Günlük diş ipi kullanın. Geleneksel diş ipi veya diş arası fırçaları ile günde bir kez dişlerinizin arasını temizleyin. Diş hekiminiz ihtiyaçlarınız için en iyi ürünleri tavsiye edebilir.

Ağız gargarası ile günde iki kez antibakteriyel, alkolsüz gargara ile çalkalamak, plak ve tartar oluşumundan sorumlu bakterileri önemli ölçüde azaltır.

Sigara veya başka bir şekilde tütün tüketimi, tartar oluşumu ve diğer çeşitli ağız komplikasyonları tehlikesini artırır. Bunları kullanmaktan kaçının.

Azı dişlerinizde veya küçük azı dişlerinizde derin oluklar varsa, diş dolguları boşlukları kapatarak bu bölgeleri çürüğe neden olan bakterilerden korumaya yardımcı olabilir.

Florür tedavileri diş minesini güçlendirir. Çürüklerin önlenmesine yardımcı olarak hem çocuklara hem de yetişkinlere fayda sağlar.

Şeker ve nişasta içeren gıdaları sınırlandırarak sağlıklı beslenmeye dikkan edin. Bunlar plak oluşumuna katkıda bulunur. Sağlıklı bir diyet, genel ağız sağlığının korunmasında önemlidir.

Gün boyunca su için. Su tükürüğün akmasını sağlar ve tükürük doğal olarak dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Diş Taşları Temizlemezse Ne Olur?

Tartar tedavi edilmediğinde ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir. Diş taşı birikimi diş etleri ve dişler arasında cepler oluşturur, sonunda diş köklerine doğru ilerler. Bu durum periodontistlerin acil müdahalesini gerektirir.

Tedavi edilmeyen ileri tartar, dişler sağlıklı olsa bile diş kaybına neden olabilir. Ayrıca, diş taşı temizliğinin ihmal edilmesi diş eti hastalığının erken bir aşaması olan diş eti iltihabına neden olabilir.

Diş taşları birkaç yıl boyunca temizlenmezse, diş kaybıyla sonuçlanabilecek ciddi diş eti hastalığına dönüşür. Diş kaybı nedeniyle işlevselliği ve estetik görünümü yeniden sağlamak için diş implantları gerekli hale gelir.

Bize Ulaşın

Ücretsiz Danışma ve Fiyat Bilgisi için

Hızlı yanıt süreleri
7/24 telefon desteği

Diş tedavisi, sağlıklı bir gülümseme için önemli bir adımdır. Kliniğimiz, uzman kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla size en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Tedavi süreciniz boyunca tüm aşamalarda sizi bilgilendiriyoruz.

Çağrı için telefon hattımızz

+90 537 356 62 55

Sorumluluk Reddi: Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Tedavi seçenekleri, kişinin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, uzman bir diş hekimi ile görüşmeniz önemlidir. Fiyat Bilgisi: Verilen fiyatlar, tedavi süreci ve klinik koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Fiyatlar hakkında kesin bilgi almak için lütfen kliniğimizle iletişime geçin.